Ostali sportovi

ŠVEDSKI ČEČEN JE STRAH I TREPET DIVIZIJE: Morali da zaprete otkazom da bi naterali nekog da uđe u oktagon sa njim

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Ima nestvarnu statistiku, još veće samopouzdanje, proziva svakog, a svi beže

Izvor: Printscreen/YouTube

Hamzat Čimaev je pre dva meseca za samo 17 sekundi nokautirao iskusnog Džeralda Miršarta, koji nije uspeo da uputi nijedan udarac. To je Čečenu sa švedskim državljanstvom bila treća pobeda u UFC-u, a u te tri borbe primio je samom dva udarca!

Osim po toj statistici, Čimaev stiče ime i po oštrom jeziku, jer je nakon tog trijumfa isprozivao sve žive, šampione, bivše šampione, rekao je da je spreman da se bije svaki dan. Dejni Vajtu se svideo taj entuzijazam, ali su se svi ostali debelo uplašili, a sada znamo i dokle to ide.

Jasno je da je svojim nestvarnim nastupima, ali i izjavama naterao celu diviziju u beg. Prvo je veteran Dejmijen Maja odbio da se bori s njim, iako je delovalo da je to neizbežna stvar. Potom je Stiven Tompson odbio. Jasno je i zašto: ogroman je rizik da će izgubiti meč, a pobeda nad borcem koji (još) nije u top 15 donosi bukvalno ništa.

Čimaev je probao da isprovocira Nejta Dijaza za borbu, bez uspeha. Pojavio se i Daren Til, koji je obećao da će se sa "Borzom" tući 2021, ali Šveđaninu je trebala borba za decembar. Onda se javio Nil Magni kao jedini hrabar, ali šefovima UFC-a to nije bilo dovoljno zanimljivo.

Ispostavilo se da ima razloga, jer su oni imali svoj plan: da stave Čimaeva u oktagon protiv Liona Edvardsa, velteraša koji je u seriji od osam uzastopnih pobeda. Ali, ni to nije bilo lako. Mediji su primetili da ga krajem oktobra nije bilo u prvih 15 u kategoriji. Objašnjenje UFC-a je bilo da se dugo nije borio i da odbija sve borbe.

Dakle, pretili su mu otkazom ako ne prihvati borbu sa Čimaevim, pošto je ranije odbio meč i sa Stivenom Tompsonom. Britanac je ipak prihvatio i obećao da će rasturiti Šveđanina i tako razbiti plan Vajta o stvaranju nove zvezde.

"Ako se ne računa borba za titulu ili susret sa Horheom Masvidalom, ovo je najbolja opcija za mene. Čimaev mi garantuje sledeći korak, tako ja mislim. UFC voli Hamzata, Dejna ga voli, svi misle da je neranjiv, ali kad ga pobedim, moraće da mi pruže šansu da se borim za titulu, jer će mi to biti deveta uzastopna pobeda", rekao je Edvards.

Hamzat Čimaev, najbolji potezi 2020.
Izvor: YouTube/Andrej Vasiljevic

Jedva čekamo, a dok dočekamo, podsetimo se kako proziva Čimaev:

"Volim da se bijem, volim da se borim i razbijanje ljudi mi je baš lako. Došao sam u Švedsku kad je u mojoj zemlji bio rat, tako da mi borba lako dođe. Lako je, a i volim da razbijam ljude. Razbiću svakog".

Tagovi

UFC