Napred Novače!

STATISTIKA NA NOVAKOVOJ STRANI: Do finala može lako, ali onda ga čeka paklen posao!

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Žreb za turnir u Beču garantuje da će se gledati mečevi izuzetnog kvaliteta.

Izvor: Guliver/Getty Images/Clive Brunskil, Clive Brunskill/Getty Images Europe

Teniski svet je bio srećan kada je čuo da će prvi reket sveta nastupati na još jednom turniru pre kraja sezone.

I to ne bilo kom, već je srpski teniski as Novak Đoković odlučio da se takmiči u Beču posle 13 godina.

Nažalost, da bismo gledali što duže, on će morati da savlada još jednog srpskog tenisera, Filipa Krajinovića koji je protiv Noleta uspeo da slavi samo jednom - i to pre deset godina.

Ukoliko Filip ne uspe da pomrsi konce Đokoviću, najbolji teniser sveta ide na Ćorića ili Frica, koji ga do sada nikada nisu pobedili. Isti je slučaj i sa drugim najbolje rangiranim srpskim teniserom Dušanom Lajovićem, kao i sa sjajnim Švarcmanom koji ove godine ima dobre rezultate.

Dakle, u Noletovom delu žreba nalaze se samo četiri tenisera koja su ga pobedila. Najzanimljivije od svega je što su zajedno uspeli da ostvare ukupno pet pobeda u 23 međusobna susreta protiv Đokovića.

Pored jedne pobede Krajinovića, grčki teniser Cicipas slavio je u dva duela, a Dimitrov i Kačanov u po jednom.

U drugoj polovini žreba, po dosadašnjoj statistici se nalaze opasniji rivali po Novaka. Tu su protivnicima kojima nije strano izbacivanje najboljeg reketa sveta.

Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Boterill, Shaun Botterill/Getty Images Europe

 Ako se sretne sa poznatim Francuzom Gaelom Monfisom, to će biti njihov 18. međusobni susret , ali francuski teniser nijednom u karijeri nije pronašao recept za pobedu protiv Novaka. Ipak, igrači kao što su Anderson, Medvedev, Vavrinka, NIšikori i Tim vrlo dobro znaju kako se zadaje glavobolja Novaku Đokoviću.

Kako statistika kaže, najopasniji su Rus Danil Medvedev koji je trijumfovao dva puta ali su se oba meča odigrala prethodne godine. Najpre je ruski teniser eliminisao Noleta u polufinalu Sinsinatija, a nedugo zatim u četvrtfinalu Monte Karla.

Ne treba izostaviti ni Timove četiri pobede, a ni Vavrinkinih šest pogotovo što je Švajcarac slavio u poslednja dva odigrana susreta.

U ovom delu žreba su i dva mlada talenta, talentovani Italijan Janik Siner i impresivni mladi Rus Andrej Rubljov koji je od početka sezone ima čak četiri titule.

Novak je došao po još jedan trofej, po još jedan rekord. Novak je došao po istoriju, a istorija se ne piše jednostavnim putem. Ko će mu pužiti najbolji otpor gledamo od ponedeljka u Beču.