Uživo

SPEKTAKL U FINALU US OPENA, ZVEREV SE RASPLAKAO: Tim osvojio titulu podvigom koji Njujork NE PAMTI!

Aleksander Zverev je stigao do finala pobedom posle 0:2 u setovima, a onda ostao bez najvrednije titule u karijeri posle vođstva od 2:0 u setovima. Na satu je pisalo 4:00. Na semaforu 2:2, 6:6 i 6:6 kada su teniseri poslednji put promenili strane. Spektakl.

Panorama Njujorka pogledom sa "Artur Eš" stadiona.
Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Na mestu gde je Pit Sampras osvojio zadnju, Endi Rodik jedinu, Huan Martin Del Potro i Marin Čilić prvu, a Sten Vavrinka - do večeras - poslednju gren slem titulu koja nije pripala najvećoj trojki koju je tenis video...

...za svoje mesto u istoriji i "mejdžor" prvenac borila se dvojica predvodnika "novog ATP talasa". 

Razlika je bila samo u tome što su finalisti US opena iz 2020. godine zatvorili "Flašing medouz" bez prisustva publike, Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Kako je finale odmicalo, bilo je sve manje povoda da se razmišlja o onima koji nisu tu. Nemac i Austrijanac su odigrali "klasik" već u prvom međusobnom gren slem finalu, koje je rešeno posle četiri sata i dva minuta bespoštedne borbe: (5) Aleksander Zverev - (2) Dominik Tim 6:2, 6:4, 4:6, 3:6, 6:7 (6:8)!

Šest godina, praktično od Čilićevog trijumfa nad Keijem Nišikorijem u Njujorku 2014, čekalo se da neko postane gren slem šampion.

Agonija je prekinuta...

20 - Rodžer Federer

19 - Rafael Nadal

17 - Novak Đoković

14 - Pit Sampras

11 - Bjern Borg

*napomena: gren slem trofeji u Open eri

NAJAVA

Tri godine stariji i 13 centimetara niži Austrijanac dobio je sedam mečeva u ovom rivalstvu i poslednja tri međusobna duela, od kojih je poslednji onaj iz polufinala Australijan opena prošlog januara. Nemac ruskog porekla tada je poveo i doživeo poraz, baš kao i Tim dva dana kasnije u svom debitantskom gren slem finalu, kada ga je porazio Đoković.

Taj set za vođstvo u Melburnu pre devet meseci bio je tek drugi koji je Zverev osvojio protiv Austrijanca na najvišem rangu takmičenja.

2:52

Nije samo on plakao...

2:52

Pike je navijao za Tima

2:49

Dominik nije mogao da sakrije osmeh...

2:47

159-163

Ovo je ukupan odnos osvojenih poena u finalu US opena.

Posle četiri sata tenisa i pet setova - ČETIRI poena!

2:41

Saša nije mogao da sakrije suze...

2:28

OVO JE KLASIK!

Izvor: AP Photo/Frank Franklin II

Njihovo prvo gren slem finale je uveliko "klasik".

Zverev je stigao do njega posle gubitka prva dva seta u polufinalu, Tim je postao prvi teniser u Open eri koji je osvojio titulu posle gubitka prva dva seta u finalu US opena.

Koliko je bilo "blizu"?

Na časovniku je stajalo 4.00, na semaforu 2:2 u setovima, 6:6 u gemovima, 6:6 u taj-brejku, kada su dva buduća vladara ATP tura poslednji put promenila strane terena na "Artur Ešu".

U naredna dva poena, Zverev je napravio dve greške - jednu iz bekhenda, drugu iz forhenda i potom prešao na suprotnu stranu da čestita tri godine starijem rivalu.

NA KRAJU: (5) ALEKSANDER ZVEREV - (2) DOMINIK TIM 6:2, 6:4, 3:6, 4:6, 6:7 (6:8)!

2:11

Ne vredi...

Izvor: Guliver, Graham Denholm/Getty Images AsiaPac

Koliko Zverev nije mogao da uspostavi svoju igru kada je servirao na 5:3, toliko ni Tim nije uspeo kada je brejkom izbegao poraz, pa dodao još jedan i zaslužio svoj servis gem za titulu.

Na 5:6, Austrijanac je izgubio prva dva poena, a onda bio "žrtva" perfektnog vinera iz forhenda koji je Zverev poslao po paraleli za - 2:2 i 6:6.

Idemo u TAJ-BREJK!

Klasik...

2:05

Saša!?

Zverev je odigrao perfektan poen da bi izjednačio na 30:30, onda napucao loptu u mrežu iz prvog udarca posle Timovog riterna, da bi potom u maratonskoj razmeni na brejk loptu za Austrijanca - poslao forhend u prvi red tribina!?

Sada je red na Tima da servira za titulu, rezultat je 5:6.

1:58

5:5

1:54

Servis za titulu? Ribrejk!

Ni puna tri minuta nije bio Zverev u poziciji da servisima određuje ishod finala.

Posle dva poena bilo je 0:30, lančić u zubima, pogled prema tribinama... Na 15:40 uspeo je as udarcem da "ubije" prvu brejk šansu za Tima, ali ne i drugu.

Neiznuđena greška - sada je 4:5, servira Dominik.

1:50

BREJK!

Kao "grom iz vedra neba".

Za razliku od trećeg i četvrtog seta, Zverev je u petom "vodio" igru, prvi dolazio do prednosti na semaforu i... kada je set/meč ušao u "crvenu zonu", ovog puta je popustio Tim.

Nemac je napravio brejk, vodi 5:3 i servira za TITULU!

1:48

Nema šanse za brejk šansu!

Izvor: giphy gif

Od kada su razmenili po brejk na otvaranju petog seta, serveri "rade" kao da su tek počeli i da pritisak na postoji.

Zverev je počeo da menja ritam, prikazuje tehnički zahtevnije udarce, dok se Tim od tog trenutka oslonio na siguran forhend, kojim je uspevao da "potisne" rivala u defanzivu kada pogodi prvi servis.

Rezultat je 2:2 u setovima, 3:3 u gemovima. Na časovniku: 3.30.

1:20

Živ je!

Izvor: AP Photo/Frank Franklin II

Ovo je bilo bitno - perfektan trenutak da Zverev uzvrati na ovu neprijatnu seriju rivala i podseti ga da je i dalje "u" meču.

Ribrejk je napravio Nemac, sada je 2:2 u setovima i 1:1 u gemovima. 

Počinjemo!

1:19

Tim je "nagazio"!

Sada se Timu žuri, kao Zverevu u prvih sat i po!

Treći set, četvrti set, BREJK na startu petog: Posle tri sata i pet minuta igre Austrijanac prvi put formalno vodi u finalu, ima 0:1 na startu "majstorice".

1:15

*podsetnik

Nijedan teniser od 1968. do danas nije osvojio US open posle gubitka prva dva seta. 

Zverev ima dobru šansu da postane prvi koji je to dopustio...

Finale je upravo ušlo u četvrti sat.

1:14

To nije isti reket...

Izvor: AP Photo/Frank Franklin II

Reket kojim je Zverev samouvereno poveo 2:0 u finalu US opena i ovaj, kojim igra od trećeg seta, iste su marke, isti je i model... Ali, gledajući ga na terenu, nemamo razloga da verujemo da je to isti reket.

Od trenutka kada je trebalo dovršiti posao, osvojiti "samo" taj treći set, Saša više nije bio onaj teniser.

Kao što je to uradio u finišu trećeg, Tim je ponovio i kada je poveo 3:4 u četvrtom setu. Usledio je brejk, kao posledica evidentno plašljivih servisa nemačkog takmičara, a onda i rutinska "potvrda" u narednom gemu - 4:6, za 2:2.

Zverev se u polufinalu vratio posle 0:2 za Karenjo-Bustu... (dalje znate sami)

0:37

Može li?

Ako osvoji titulu, Tim će postati prvi teniser u Open eri koji se vratio iz dva seta zaostatka u finalu US opena.

Na startu četvrtog vodi 3:4, bez brejka.

0:30

TU JE!

Izvor: AP Photo/Frank Franklin II

Napisali smo "Tim, matematički, i dalje ima 'fore' da se uključi, ali večeras ne deluje kao dobar matematičar, a još manje kao dobar teniser" u trenutku kada je Zverev imao 6:1, 6:4, 2:1 i servis.

Kada su mu ostale matematičke šanse, favorit je zaigrao matematički precizno i racionalno. Idemo u četvrti set - 4:6, za 2:1!

Pri vođstvu 4:5, Tim je znao da će Zverev osećati pritisak u ušima kada bude servirao za ostanak u trećem setu i bio je u pravu. Nije forsirao, vraćao je sigurne ritern udarce u polje Nemca i uveo ga u razmene, a onda...

Uz dva vinera, imamo finale!

0:16

Igra se!

Odjednom - sve je brže, a sve traje duže.

Razigrali su se finalisti, nema osvojenog gema bez igre na razliku, atraktivne razmene su češće i češće.

Tim vodi 4:5, servira Zverev, a mi se pitamo gde je Austrijanac bio do sada?

0:04

RIBREJK!

Treći put je Zverev prvi napravio brejk u setu, ali je PRVI put Tim uzvratio već u narednom gemu.

Ribrejk za 2:2 posle maratonskog gema i tri poništene brejk šanse za Austrijanca, a onda i nešto što nismo videli u prethodnih sat i 45 minuta finala - 2:3.

Dominik ima vođstvo na polovini seta, doduše bez brejka prednosti.

23:54

3/3

Treći set, treći put Zverev pravi brejk na startu.

Dve lopte je olako "ispucao", sa trećom je bio pažljiviji, tako da vodi 2:1 i servira.

Tim, matematički, i dalje ima "fore" da se uključi, ali večeras ne deluje kao dobar matematičar, a još manje kao dobar teniser.

Ništa od udaraca kojima je razoružao Danila Medvedeva pre 48 sati nije poneo na finalni meč. Dominik je "rešio" prošlogodišnjeg finalistu u tri seta - 6:2, 7:6 (9:7), 7:6 (7:5), pre toga samo je Marin Čilić u trećoj rundi uspeo da osvoji set protiv njega - 6:2, 6:2, 3:6, 6.2, ali...

23:41

Nije posle 70...

Izvor: Tanjug, Seth Wenig/AP

...ali, jeste posle sat i 20 minuta igre. I to je, realno, najvažnije.

Posle prvog, Zverev je dobio i drugi set finala US opena, tako da se sada Tim nalazi u njegovoj "koži" - 6:4, za 2:0.

Nemac je izgubio prva dva seta polufinala protiv Pabla Karenjo-Buste, ali je izveo jedan od najvećih "kambekova" ove godine na Turu. Večeras deluje kao igrač koji je tada ispao, a onda rasterećen zaigrao na sve ili ništa.

Da ne postoji sve ili ništa u finalu US opena, Zverev se uverio kada je trebalo da dovrši posao u drugom setu posle samo sedam gemova, međutim "ponudio" je Timu "ruku spasa" i 26-godišnjak iz Viner Nojštata je to prihvatio.

Sudeći prema poslednja tri gema drugog seta, čeka nas pravi tenis u nastavku. Loša stvar po Dominika je što se rival nalazi na set od titule, dobra stvar je to što su njemu i dalje potrebna tri da pobedi...

23:32

EVO GA!

Izvor: Tanjug, Frank Franklin II/AP

Tri set lopte na 5:1, pa još jedna na 5:2 (i servis)... nisu bilje dovoljne Zverevu! Još se igra u drugom setu, kao da je i Nemac počeo polako da oseća "težinu" reketa kojim se igraju gren slem finala.

Kada je trebalo rutinski da dovrši posao i stigne na set od titule, Nemac je počeo da greši i pozvao rivala da upiše svoj prvi brejk večeras. 

Pre pet minuta je moglo biti 6:2, 6:1. Sada je 6:2, 5:4. 

Sreća za Aleksa da je imao "dupli" brejk prednosti, jer je Tim osetio njegovu krizu. Dobio je prethodni gem "sa nulom". 

23:26

Tri lopte za 2:0 - ništa!

"Preživeo" je Tim sedmi gem i tri brejk lopte za Zvereva, kojem je malo nedostajalo da stigne na set od uspeha karijere već posle sat vremena igre!

Videlo se da želi servis i na početku trećeg seta, zbog toga je igrao napadački i tražio još jedan brejk protiv indisponiranog rivala, ali se Austrijanac nije dao. Posle 12 poena, smanjio je na 5:2.

Aleks će morati da "zaradi" drugi set na teži način.

23:14

Nije se vratio, očigledno...

Izvor: wattpad

Zverev je iskoristio četvrtu brejk loptu samo u ovom gemu i četvrti put oduzeo servis rivalu večeras.

Vodi 4:1 i servira, a osvojio 21 od 23 poena kada ubaci prvi servis.

Ne ubaci svaki peti, otprilike...

P. S. Do 5:1, 23-godišnjak iz Hamburga stigao je uz jedan izgubljen poen. 

23:10

BORBA!

Izvor: Guliver, Graham Denholm/Getty Images AsiaPac

  Nije Tim stigao do brejka, nije zapravo stigao ni do brejk lopte, ali je stigao do ravnopravnih razmena i preciznih udaraca.

Devet poena bilo je potrebno Zverevu da "potvrdi" brejk iz prethodnog gema i povede 3:1 u drugom setu. Jedan poen manje bio mu je potreban da dobije prethodna TRI servis gema.

Da li se Dominik pojavio na finalu?

23:04

Zverev ne staje!

Tim je dobio prvi gem drugog seta, pa izgubio naredna dva.

Pauza na kraju prvog nije donela ništa dobro Austrijancu, koji se pri rezultatu 1:1 susreo sa dubokim ritern udarcima sa druge strane mreže i napravio dve ishitrene i nepotrebne greške.

Zverevu nije bilo potrebno više od toga za treći brejk na meču, vođstvo od 2:1 u drugom setu i loptice u džepu pred četvrti gem.

22:55

Brojka dana: 3.97%

Toliko vas je, procentualno, glasalo za Zvereva kada smo pred polufinala pitali - ko će osvojiti US open?

Klikom na "uvodna vest" sa leve strane možete učestvovati u anketi na našem portalu.

Tim vodi 0:1 na startu drugog seta, Zverev je na servisu.

22:50

Pola sata i jedan minut

Izvor: Guliver, Graham Denholm/Getty Images AsiaPac

Toliko je potrajao prvi set prvog post-pandemijskog finala US opena u istoriji.

Za to vreme, favorit je osvojio DVA poena na servis tri godine mlađeg rivala iz Hamburga.

Zverev igrao kao mahnit, Tim deluje kao neko kome je bila neophodna pauza - 6:2, 1:0!

Kakav će biti odgovor austrijskog "udarača"?

22:45

Još jedan brejk!

Zverevu je jasno da ima momentum, da igra bolje, da ga sluša loptica i zato nije čekao svoj servis da bi upisao prvi set u finalu.

Napao je Timov i stigao do drugog brejka.

Vodi 5:2 i servira.

22:41

Aleks deluje sigurno!

Zverev je efektno "potvrdio" brejk za vođstvo od 3:1, a potom je i Tim bio siguran na svoj servis za 3:2.

To neće biti dovoljno, potreban mu je dobar ritern da bi se vratio u prvi set, a Nemac odlično servira na startu finala.

Tri asa i svih deset poena osvojenih posle prvog servisa, a ubacuje 71 odsto u proseku.

Nije ni čudo što vodi 4:2.

22:30

Taj osmeh...

Prva post-pandemijska gren slem šampionka je Naomi Osaka.

Ona je sinoć izgubila prvi set ženskog finala skoro "sa nulom", a onda deklasirala Viktoriju Azarenku u naredna dva za drugu titulu u Njujorku i treći "mejdžor" u karijeri.

22:27

Počelo je!

U prva dva gema finala na sablasno praznom "Artur Ešu" svako je izgubio po poen.

U trećem - Tim je izgubio servis gem.

Zverev prvi pravi brejk u ovom finalu, vodi 2:1 i servira.

22:21

Twitter kaže...

22:20

Favorit je?

Ukratko

  • Aleks Zverev i Dominik Tim igrali su deseti put večeras
  • Austrijanac vodi 8:2 i ima 4 pobede u nizu nad mlađim
  • Šampion je osvojio 3.000.000 dolara i 2.000 poena
  • Poraženom sledi upola manje novca i 1.200 bodova
  • Rafa Nadal je prošle godine pobedio Danila Medvedeva
  • Odnos osvojenih poena u finalu: Zverev 159, Tim 163
učitaj još +