bolna realnost

Ovo će "ubiti" navijače Ferarija

Autori mondo.me Mirjana Šegan

Prvi čovek slavne italijanske ekipe bio je surovo iskren

Izvor: Tanjug/Mark Thompson/Pool via AP

Slavni tim Formule 1 Ferari nije osvojio šampionsku titulu od 2007. godine i trofej u konkurenciji konstruktora od 2008, a čini se i da neće uskoro.

Bar tako deluje posle surovo realne izjave prvog čoveka italijanske ekipe Džona Eklana.

On je naveo da taj tim neće biti konkurentan pre 2022. godine.

"Postavljamo temelje za konkurentnost i vraćamo se pobedama kada se promene pravila 2022. godine. Ubeđen sam u to. Čeka nas dug put", izjavio je Elkan za list "Gazeta delo sport".

Dodao je da ima puno poverenje u šefa tima Matiju Binota, za koga je kazao da "ima karakteristike i veštine" da počne novi pobednički ciklus.

Ferari, koji je promenio tehnički tim posle lošeg početka sezone, tek je na petom mestu u šampionatu konstruktora posle tri trke sezone koja je kasnila zbog pandemije korona virusa.

Najbolji rezultat je drugo mesto Šarla Leklera na prvoj trci u sezoni.

"Ove godine nismo konkurentni zbog grašaka u dizajnu bolida. Imamo mnogo slabosti u aerodinamici, gubimo snagu motora. Realnost je da bolid nije konkurentan, što se videlo na stazi", ocenio je Elkan.

Govorio je i o odluci da se ne produži ugovor Sebastijanu Fetelu, koga će zameniti Karlos Sajnc.

"Imali smo šampione kao što su Alonso i Fetel, ali je nesumnjivo da je teže tražiti od njih da budu strpljivi u rekonstrukciji nego od mlađih pred kojima je budućnost", naveo je predsednik Ferarija.

On kaže da Ferari postavlja temelje za "izgradnju nečeg važnog i trajnog", što pokazuje petogodišnji ugovor sa Leklerom.