Ostali sportovi

Čuveni NFL RASISTA u grobu se prevrće: "Crvenokošci" nikad više!

Autori mondo.me Vladimir Sukdolak

Vašington Redskins menja ime i logo, ovo je sada zvanično.

Izvor: TJ Root/Getty Images North America

NFL franšiza Vašington Redskins najavio je u ponedeljak da će posle godina kritika raznih organizacija koje se bore protiv rasizma promeniti ime kluba, odnosno da se iz naziva nakon 87 godina amputirati "Redskins" (crvenokošci).

Vašington je jedan od najstarijih NFL klubova, a svoje navijače je obavestio da će tek izabrati nove ime i logo, na kojem je do sada bio lik indijanca.

"Danas najavljujemo povlačenje imena i logoa kluba", saopštili su iz Vašingtona.

Vlasnik tima Danijel Den Snajder je godinama odolevao napadima zbog imena, žestoko i uspešnog ga braneći od svih pokušaja da se ukinu "Redskinsi".

Vašington je pre desetak dana najavio da će preispitati mogućnost da promeni ime i logo, a već danas je saopštio vest koja je rastužila mnoge navijače, ali i obradovale sve organizacije koje su uticale da se izbaci ovaj za njih rasistički naziv.
Snajder je naveo da će novo ime i logo morati da budu u duhu ponosne tradicije i da će živeti još najmanje 100 godina.

Promena imena je u stvari posledica toga što je na stotine srednjoškolskih, koledž i univerzitetskih timova izbacila indijanska imena iz svojih naziva.

Osnivač "Redskinsa" Džordž Preston Maršal važio je za rasistu i godinama je odbijao da za njegov tim igraju tamnoputi igrači, tvrdeći da će to biti moguće samo ako Harlem Globtrotersi potpišu belca. Popustio je poslednji i to pod pritiskom vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Tagovi

NFL