Ostali sportovi

Vrhunski sportisti na TEŠKIM DROGAMA: Evo šta je Tajson radio

Autor mondo.me Izvor Kurir

Legendarni sportisti uspješno čuvali tajnu da su tokom svoje bogate karijere koristili teške droge, a onda se sve 'otelo kontroli' i o njihovim porocima je brujao svijet

30.6.1966. Majk Tajson
Izvor: Guliver/Getty Images/Frederick M. Brown, Frederick M. Brown/Getty Images North America

Mi vam donosimo neke od njih o kojima se širom planete naširoko pričalo.

Bivša supruga legendarnog švedskog tenisera Bjerna Borga, Loredana Berte, pokrenula je lavinu kad je u svojoj autobiografiji otkrila da je u „bijelom sportu“ bilo svega, pa i droge.

"Kad se Bjern vraćao s putovanja, uzimao je kokain i razmišljao o tome da ide da igra tenis", napisala je Loredana i potkačila Džona Mekinroa.

"Vidjela sam u Njujorku Mekinroa kako luduje na Santaninom koncertu, čak se peo i na binu kako bi pjevao s Karlosom. Bio je naduvan, imao je se*s s prostitutkama koje je platio Džim Beluši. Hodali su zajedno, zastali su ispred jednog kluba i jednostavno pitali: „Koliko košta klub? Sada je moj, kupujem ga.“ Tu su bili Džon i ponekad Borg", otkrila je Loredana Berte detalje koji su nedavno uzdrami "bijeli sport".

Teške droge u vrhunskom sportu odavno nisu novost, a ovo su samo neki od najpoznatijih sportista koji su bili na kokainu, heroinu, kristal-metu...

DIJEGO MARADONA

Najbolji fudbaler svih vremena je od 1980. do 2004. godine bio zavisnik od kokaina. U to vrijeme se predozirao, imao je ozbiljne srčane probleme, bio na ivici smrti, pa je završio na liječenju od kokainske zavisnosti.

Maradona i dalje intrigira javnost svojim ponašanjem za koje mnogi sumnjaju da je posljedica uzimanja nedozvoljenih sredstava.

MARTINA HINGIS

Čuvena švajcarska teniserka završila je karijeru 2007. godine zbog, kako je objašnjeno, zdravstvenih problema. Iako je sve urađeno da se zataška i sakrije pravi problem, na vidjelo je isplivala istina da je te godine bila pozitivna na kokain, iako korišćenje droge nikad nije priznala.

"Test je pokazao da sam pozitivna na kokain, ali nikad se nisam drogirala i 100 odsto sam nevina", govorila je tada Hingisova.

MAJK TAJSON

„Čelična pesnica“, bokser kog je bilo nemoguće pobijediti, priznao je da je među konopce, u neke od najvećih borbi ulazio drogiran. Koristio je vještački penis napunjen urinom kako bi prošao doping kontrolu, a zavisnost od kokaina je počela kad je imao 11 godina i kad je prvi put probao bijeli prah.

DENIS RODMAN

Brojne NBA zvijezde su se drogirale tokom svoje uspješne karijere. Ipak, možda i najveći as među njima bio je Denis Rodman. Bivši as Čikago Bulsa nikad nije priznao da je koristio kokain, mada cio svijet zna da je volio tešku drogu i sve što ide uz lud i opušten život.

KLAUDIO KANIĐA

Desna ruka Dijega Maradone, pa i u korišćenju nedozvoljenih supstanci. Kao igrač Rome 1993. godine suspendovan je na 13 mjeseci zbog upotrebe kokaina, a kako je shvatio presudu najbolje pokazuje rečenica koja je ušla u istoriju:

„Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman.“

S Maradonom je bio nerazdvojan, a zauvijek će se pamtiti prizor kad su se, kao igrači Boke, nakon pobjede nad Riverom 1996. godine poljubili u usta.

POL GASKOJN

Čuveni engleski fudbaler, popularni Gaza, postao je oličenje propadanja u svijetu sporta. Nekoliko puta je bio na liječenju od zavisnosti od alkohola, a 2010. je uhapšen zbog posjedovanja kokaina. Sam je priznao da je pio litar džina dnevno i da ga je stalno kombinovao s kokainom.