Ostali sportovi

Nevjerovatna priča o NAJKONTROVERZNIJOJ ličnosti u istoriji sporta! (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor Kurir

Na današnji dan 2016. godine preminuo je jedan od najvećih sportista 20. vijeka - legendarni bokser Muhamed Ali.

Otišla je legenda svetskog boksa. Muhamed Ali, borac u ringu, ali i za ljudska prava
Izvor: MONDO/printscreen/knjiga Muhammad Ali

Muhamed Ali, ikona, jedan od najvećih sportista svih vremena, mada se o njemu ne može govoriti samo u sportskim okvirima - definitivno najkotroverznija ličnost u istoriji sporta.

Ali je rođen 17. januara 1942. godine u američkom gradu Luisvilu, kao Kasijus Klej, a ime Muhamed Ali promijenio je nakon primanja islama 1964. godine.

Svakako će najviše ostati upamćeni njegovi legendarni mečevi protiv Džoa Frejzera iz 1971. i 1975. godine i Džordža Formana 1974. godine, koji u istoriji ostaju zapisani kao bokserski klasici. Titulu je izgubio 1978. godine od Leona Spinksa, ali je iste godine i vratio u svoje vlasništvo. Muhamed Ali je prvi bokser koji je tri puta bio prvak svijeta (1964-1967, 1974-1978, 1978-1979). Penzionisao se 1981. godine, pobijedivši na 56 mečeva (37 nokauta) od 61 meča, a nosio je nadimak "Najveći".

 Legendarni bokser će ostati upamćen kao vjerovatno najbolji svih vremena, a uspon je počeo osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu.

Četiri godine kasnije prvi put je postao prvak svijeta u teškoj kategoriji, pobijedivši Sonija Listona sa samo 22 godine, u šest rundi, tehničkim nokautom.

Bio je to jedan od najkotroverznijih nokauta u istoriji boksa. Mnogi su javno govorili da je borba namještena. Rijetko ko je mogao da vjeruje da je Ali kratkim udarcem desne ruke mogao da nokautira šampiona kao što je Soni.

Kada je Liston pao, Ali se nije povukao već je trčkarao oko oborenog protivnika i prozivao ga. Sudija nije ni brojao Listonu, već pokušao da otjera Alija u neutralni ugao, a posle je samo presudio da je meč završen.

Muhamedu Aliju je 1984. godine dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Borac, kakav je bio, ni tada se nije predavao. Tokom decenija borbe s opakom bolešću i gubitkom moći govora, savladao je komunikaciju rukama, prstima, gestikulacijom licem... Bliski njemu kažu da je takav vid komunikacije doveo gotovo do savršenstva.

Tagovi