Ostali sportovi

Bokserski spektakl u Hrvatskoj: Pulev i Džošua u gladijatorskoj areni

Autor Dušan Ninković

Ovo bi mogao da bude događaj koji će se godinama prepričavati.

Izvor: Getty Images/Stu Forster, Stu Forster/Getty Images Europe

Trebalo je da se Entoni Džošua, vlasnik tri pojasa u bokserskim organizacijama i njegov izazivač, Bugarin Kubrat Pulev sukobe na stadionu Totenhema. Pandemija korona virusa zaustavila je taj događaj, pa se traže alternative. 

Jedna od njih, možda i najzanimljivija za naš region, jeste borba u hrvatskom gradu Pula, odnosno u amfiteatru koji su sagradili još stari Rimljani. Kakav bi to spektakl bio.

Nekada je ova građevina služila za borbe gladijatora, za borbe ljudi i divljih zvijeri kao i za ostala sportska nadmetanja, najbitniji dio zabave u to vrijeme. Sada je Arena u Puli najočivaniji rimski amfiteatar i treći na svijetu po veličini. U sjajnom je stanju, što omogućava prisustvo oko 25 hiljada gledalaca na tribinama.

A Entoni Džošua i Kubrat Pulev bi mogli baš ovdje da odluče o tri pojasa u najtežoj bokserskoj kategoriji! To je, pomalo stidljivo, najavio menadžer izazivača.

''Razmatramo Hrvatsku. Postoji jedinstveni stadion, Arena u Puli, mjesto na kom su se borili gladijatori. U intenzivnim smo pregovorima'', izjavio je Ivajlo Gocev.

Kada je postalo jasno da Totenhemov stadion neće moći da bude mjesto borbe, oba tima su dobila četiri nedjelje da razmotre druge opcije. O borbi u Hrvatskoj lijepo mišljenje ima i Entoni Džošua, a obojica boraca žele da se meč dogodi, nakon što je nekoliko puta u poslednje tri godine otkazivan.

Arena u Puli poslednjih godina služi za održavanje filmskog festivala, ali i za brojne koncerte najvećih svetskih zvijezda. Zbog toga, ali i ogromne istorije koju ima, postala je važno turističko mjesto, pa bi to dodatno podiglo interesovanje za borbu koja se čeka godinama.

Tagovi