Ostali sportovi

Pare - ne može: Rivali nisu podržali Novaka

Autor Nikola Janković Izvor mondo.rs

U kasu za pomoć slabije rangiranim teniserima i teniserkama uplaćeno je preko šest miliona dolara, ali je po svemu sudeći akcija prošla bez učešća samih igrača.

Slika može, pare ne.
Izvor: Clive Brunskill/Getty Images Europe

Skoro 20 dana nakon što je Novak Đoković izneo detaljan plan pomoći slabije rangiranim teniserima, koji su podržali Rafael Nadal i Rodžer Federer, u kasi se našlo preko šest miliona dolara, ali...

Sudeći prema zvaničnim informacijama, ostatak ATP tura nije se odazvao inicijativi trojice najtrofejnijih tenisera svih vremena.

U saopštenju tri internacionalne federacije i četiri "mejdžor" turnira ne pominje se Đokovićeva ideja, ali se pri kraju "sitnim slovima" ostavlja mogućnost privatnim licima da donacijama i aukcijama učestvuju u akciji pomoći igračima ispod 250. mesta na svetu. Prema Novakovoj ideji, pomoć bi dobijali teniseri ispod 100. pozicije na rang listi.

Jer, u popisu organizacija koje su uplatile novac u fond za pomoć teniserima i teniserkama u vreme pandemije korona virusa, a tu su ITF, WTA, ATP, Vimbldon, Rolan Garos, US open i Australijan open, nisu se našla i imena igrača i igračica iz vrha dve rang liste.

Zapravo, Đokovićeva ideja nije ni pomenuta u saopštenju.

Predlog srpskog sportiste, koji je ujedno i predsednik Unije profesionalnih tenisera, bio je da igrači sa najvećim zaradama odvoje deo sredstava za kolege sa dna liste, osuđene na skromne premije na flučers i čelendžer rangu, ali taj predlog nije našao na srdačan prijem među ostalim igračima iz Top 10 društva.

Dominik Tim se javno usprotivio i rekao da ne vidi zašto bi davao svoj novac igračima koji, između ostalog, ne žive svi profesionalno i sportski.

Zamerke je imao i Lejton Hjuit, koji je poručio da bi "oni sa vrha trebalo da daju mnogo više".

Da li su i ostali bili protiv ili su jednostavno "iskulirali" poziv "velike trojke", u ovom trenutku manje je važno u odnosu na sredstva koja će podeliti oko 800 tenisera i teniserki, što sa singl, što sa dubl liste.

U saopštenju je navedeno da novac neće biti raspoređen ravnomerno, već u odnosu na dosadašnje zarade u karijerama.

Tenisa neće biti najmanje do 13. jula, možda i duže od toga, jer igrači i igračice nisu podeljeni samo po pitanju pomoći kolegama, već i uslova pod kojima žele da igraju. Dok jedni poručuju da nema povratka na teren bez vakcine, drugi najavljuju da ne žele vakcinaciju.

Bilo kako bilo, Vimbldona ove sezone neće biti, Rolan Garos je pomeren na septembar, ali će biti otkazan ukoliko publika ne bude smela da gleda mečeve uživo, dok je US open odluku o eventualnom otkazivanju turnira odložio za sredinu juna.