Ostali sportovi

U Melburnu razmišljaju unapred: Australijan Open 2021. godine bez navijača?

Autor Mirjana Šegan Izvor mondo.rs

Direktor grend slema u Australiji već se priprema da naredni turnir možda organizuju pred praznim tribinama

Izvor: Guliver, Scott Barbour/Getty Images AsiaPac

Pandemija korona virusa stopirala je sportska takmičenja, uključujući i tenis, koji se ne igra od druge nedelje marta.

ATP i WTA doneli su odluku da se suspenduje sezona, a nakon optimističnih prognoza da će se brzo nastaviti, sada je izvesno da to neće biti pre sredine jula.

Vimbldon je otkazan prvi put posle Drugog svetskog rata, Rolan Garos je pomeren za septembar, a odložene su i Olimpijske igre za sledeću godinu.

Do kada će tačno biti na snazi obustava takmičenja ne zna se sa sigurnošću, ali organizatori turnira već se pripremaju za moguća scenarija, budući da nije poznato ni kako će svet funkcionisati posle suzbijanja pandemije i da li će biti naloženo primenjivanje nekih mera i u budućnosti.

Mnogi su mišljenja da se tenis više neće igrati u 2020. godini.

Krejg Tili, direktor Australijan Opena, jedinog grend slema koji je održan ove godine, razmišlja o narednom izdanju tog turnira, jer želi da u Melburnu budu spremni na sve što ih može zadesiti.

"Postoji toliko neizvesnosti u pogledu toga šta će se desiti sledećeg meseca, a ne za osam meseci. Vanredna situacija nalaže pravljenje obimnog plana unapred koji obuhvata širok spektar mogućnosti", naveo je Tili.

Budući da teniski turniri opstaju zahvaljujući sponzorima, publici, prodaji ulaznica, pratećih sadržaja kao što su restorani, suveniri i ostali komercijalni sadržaji koji se organizuju tada, mora se napraviti dobar plan koji će obuhvatiti i najgori scenario.

"Moramo da sagledamo sve aspekte, uključujući i to da će pojedine mere koje su sada na snazi ostati i do održavanja turnira. Primera radi da razmišljamo da li će igrači morati da borave u obaveznoj izolaciji nakon dolaska u Australiju, zatim da li će biti organičena masovna okupljanja, što bi se direktno odrazilo na prisutvo publike na tribinama... Ima još mnogo stvari o kojima moramo unapred da razmišljamo i pripremimo se za svaku mogućnost", naveo je Tili.

Australijan Open trebalo bi da se održi od 18. do 31. januara sledeće godine.

Tagovi