Ostali sportovi

Igre su odložene, a šta će biti s olimpijskim plamenom?

Autor Mirjana Šegan

Olimpijski plamen biće izložen do kraja aprila u japanskoj prefekturi Fukušima, a nakon toga se još ne zna šta će biti sa njim.

Izvor: Guliver, Tomohiro Ohsumi/Getty Images AsiaPac

Zvaničnici Olimpijskih igara u Tokiju i prefekture Fukušima održali su danas ceremoniju predaje olimpijskog plamena u nacionalnom trening centru.

Javnosti će biti ograničen pristup, a organizatori žele da kontrolišu broj ljudi koji žele da vide plamen zbog mera o suzbijanju širenja korona virusa.

Olimpijski plamen je 20. marta iz Grčke stigao u Japan, a štafeta olimpijske baklje otpočela je prošle nedelje.

Organizatori Olimpijskih igara koje su nedavno i zvanično odložene za sledeću godinu, odlučili su da plamen bude izložen do kraja aprila u Fukušimi, ali dalja putanja nije poznata.

Olimpijske igre trebalo je da se održe ovog ljeta, od 24. jula do 9. avgusta, ali su pomjerene na sledeću godinu, od 23. jula do 8. avgusta.

Plamen je u Japan stigao iz Grčke 20. marta, a baklja je na put trebalo da krene prošle nedjelje iz Fukušime, područja Japana koje je 2011. godine opustošio zemljotres, cunami i nuklearna katastrofa.


Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila "globalnu pandemiju", a do sada je od Covida-19 umrlo više od 43.000 ljudi, a potvrđeno je preko 870.000 slučajeva zaraze u više od 200 zemalja. Do sada se oporavilo više od 180.000 ljudi.