Ostali sportovi

Ovo su najteži porazi "kralja šljake": Novak kao noćna mora na 29. rođendan

Autori mondo.me Mirjana Šegan

Rafael Nadal dominira već godinama na šljaci, na kojoj je osvojio čak 59 titula, ali tri poraza zauvek pamti

Izvor: Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Rafael Nadal u svojoj bogatoj kolekciji pehara, koja broji 85 trofeja, ima 19 grend slemova, od kojih je čak 12 osvojio na Rolan Garosu. S pravom nosi nadimak "Kralj šljake", jer je najbolji teniser u istoriji na toj podlozi.

Čak 59 trofeja osvojio je na šljakastoj podlozi, a tokom 16 godina izgubio je samo osam finala.

Uz 12 pehara na grend slemu u Parizu, po čemu je apsolutni rekorder, ima i po 11 pehara na mastersu u Monte Karlu i turniru u Barseloni, što nikada niko pre njega nije uspeo.

Ipak, Rafa, koji ovih dana sa ostlim sportistima pomaže u Španiji u borbi sa korona virusom, nije nepobediv na "narandžastoj" podlozi. U karijeri je doživeo tri senzacionalna poraza, koje smatra najtežima u karijeri.

Godine 2009. maestralno je započeo sezonu na šljaci i osvojio tri pehara - u Monte Karlu je u finalu savladao Novaka Đokovića (6:2, 2:6, 6:1), potom je u Barseloni u borbi za trofej bio bolji od zemljaka Davida Ferera (6:2, 7:5), a onda je na mastersu u Rimu u poslednjem meču opet nadigrao srpskog tenisera - 7:6, 6:2.

U Madrid je nakon tri krune stigao kao prvi favorit, ali je onda doživeo šokantan poraz u finalu od Rodžera Federera. Švajcarac je tada slavio 6:4, 6:4.

Nadala kao da je taj poraz žestoko uzdrmao, budući da je iste godine na svom omiljenom turniru - Rolan Garosu, zaustavljen neočekivano već u četvrtoj rundi. Iznenadio ga je Šveđanin Robin Soderling i to u četiri seta - 6:2, 6:7, 6:4, 7:6 i sprečio ga da petu godinu zaredom osvoji pehar u Parizu.

Mnogi su složni u oceni da je upravo Soderling najzaslužniji što je Rodžer Federer osvojio tada titulu na Rolan Garosu, jedinu u karijeri, čime je kompletirao sve grend slem trofeje, jer je baš nadigrao Šveđanina u finalu (6:1, 7:6, 6:4).

Treći, neočekivani i vrlo težak poraz na šljaci Rafa je pretrpeo pre pet godina, opet u Parizu.

Naneo mu ga je Novak Đoković u četvrtfinalu, postavši tako tek drugi teniser koji je pobedio Nadala na Rolan Garosu.

Đoković - Nadal četvrtfinale RG 2015
Izvor: Youtube/Roland Garros

Srpski as slavio je rezultatom 7:5, 6:3, 6:1 i tako prekinuo Rafin fantastičan niz od pet titula u nizu u Bulonjskoj šumi.

Đoković se tada u velikom stilu revanširao Špancu za čak šest poraza zaredom na pariskom grend slemu, od čega dva u finalima.

Nadalu je taj poraz bio posebno težak, jer ga je doživeo baš na rođendan - 3. juna 2015. godine, kada je punio 29 godina.