Ostali sportovi

Odložene Igre, slede izazovi: U narednih mesec dana pregovori o terminu

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

U naredne četiri nedelje trebalo bi da bude saopšteno više detalja po pitanju termina OI u Tokiju 2021. godine

Izvor: Carl Court/Getty Images AsiaPac

Ranije tokom sedmice dobili smo odgovor na jedno od ključnih pitanja u jeku pandemije koronavirusa – šta će biti sa Olimpijskim igrama u Tokiju?

Rukovodstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta na kraju je, posle razgovora sa japanskim vlastima, krenulo stopama evropske kuće fudbala i prolongiralo najveću svetsku smotru sporta za 2021. godinu.


Pred Međunarodnim olimpijskim komitetom su sada novi izazovi jer tek sad slede pregovori s drugim svetskim sportskim organizacijama da se odredi novi datum za odložene Igre i to negde u julu ili avgustu, te se svi nadaju da će novi termin biti poznat za mesec dana, piše u četvrtak japanski list "Jomiuri".

Džon Koates, šef koordinacionog tela za Tokio u Međunarodnom olimpijskom komitetu, izjavio je za Jomiuri da Igre treba da budu održane između Vimbldona, koji se održava od sredine do kraja jula, i US Opena, koji počinje krajem avgusta.

"Želimo, više-manje, da finaliziramo datume u sledeće četiri nedelje", izjavio je Koates.

Lider Olimpijskog komiteta Australije istakao da je smeštanje Olimpijskih igara u određeni letnji period zavisi o izbegavanju poklapanja sa svetskim prvenstvom u plivanju (16. jula do 1. avgusta) i atletskog SP (od 6. do 15. avgusta).

Međutim, predsednik Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou je ranije izjavio da atletsko takmičenje može da se prebaci i na 2022. godinu ako bude potrebno.

U četvrtak je Organizacioni komitet  OI Tokio 2020 osnovao radnu grupu koja će se baviti pitanjima vezanim za odlaganje, poput novih datuma.

Za sada se nije razgovaralo o tačno određenim terminima, ali o datumu treba da se odluči što pre, izjavio je jedan od članova komiteta Hidemasa Nakamura nakon prvog sastanka radne grupe.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je u sredu izjavio da su na stolu "sve opcije" za nove datume pa i mogućnost organizovanja Igara pre letnjeg perioda sledeće godine.