Ostali sportovi

Voziće se Tur de Frans?

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Francuzi nisu odustali od biciklističke trke.

Izvor: Chris Graythen/Getty Images Europe, Getty Images/Chris Graythen

Iako je sport otkazan u gotovo celom svetu, Francuzi razmatraju u kojim okolnostima bi biciklistička trka oko njihoe zemlje mogla da bude održana. I možda su blizu rešenja.

Francuksa ministarka sporta Roksana Marasineanu otkrila je da postoji mogućnost da se Tur de Frans ipak vozi, ali bez prisustva navijača. To bi bio ogroman udarac za trku, koja bi se ipak održala.

Trka koja je trebalo da bude na programu između 27. juna i 19. jula je neizvesna, jer su gotovo sva sportska takmičenja otkazana. Korona virus je zaustavio takmičenja u raznim sportovima i širom sveta, ali ministarka sporta Francuske smatra drugačije.

''Imamo zabranu posetilaca na ostalim sportskim događajima. Ali, postoji vreme da se stvari promene. Još je rano da procenimo, imamo sada bitnije stvari. Treba da usmerimo našu energiju na bitnija pitanja'', rekla je ona.

Već su promenjeni termini Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva u fudbalu, kao i mnogih fudbalskih, košarkaških i ragbi mečeva, najpopularnijih sportova u Francuskoj. Već je otkazana trka oko Italije (9-31 maj), dok trka oko Španije tek treba da donese odluku.

''Dobra stvar kod biciklizma je što on ne zavisi od prodatih karata, kao ostali sportovi. To ide u prilog održavanju trke'', zaključila je ministarka.

Tur de Frans je imao samo dve pauze u svojoj bogatoj istoriji. Zbog svetskih ratova se ukupno nije vozilo 11 godina, ali zanimljivo da se vozilo 1940. godine, kada je Drugi svetski rat već uveliko bio u toku.