Ostali sportovi

Počeo bojkot: Kanada NE ide na Olimpijske igre, Australija ide ali 2021!

Autor Nikola Janković

"Pripremajte se za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine".

Izvor: Guliver, Matt Roberts/Getty Images AsiaPac

Olimpijski tim Kanade postao je u toku noći između nedjelje i ponedjeljka zvanično prvi koji će bojkotovati Igre u Tokiju, odlukom koja je donijeta otprilike u isto vrijeme kada je na drugom kraju planete Olimpijski komitet Australije poručio svojim najboljim sportistima:

"Pripremajte se za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine".

Ovim potezima dva trofejna olimpijska tima prethodio je vanredno zasedanje Međunarodnog olimpijskog komite
ta, na kom su čelnici sami sebi odredili rok od četiri nedelje, odnosno mjesec dana, do konačne odluke o tome kada će plamen na "Olimpijskom stadionu" u najvećem gradu na svijetu biti upaljen.

Možda ce vas zanimati



Mnogi su odluku Kanađana videli i kao najavu odustajanja Amerikanaca

Istog dana broj žrtava pandemije koronavirusa u svijetu popeo se na 14.600, nakon što je 22. februara iznosio 2.460, a 22. januara 17.

Kakav će bilans biti 22. aprila u ovom trenutku nemoguće je pretpostaviti, ali je pretpostavka da Igre neće biti svečano otvorene 24. jula u zemlji koja uprkos neposrednoj blizini izvorišta COVID-19 zaraze ima veoma nisku smrtnost - osam žrtava na preko 123 miliona stanovnika.

Kanađani su prvi "presjekli" i odlučili da, bez obzira na odluku MOK, neće putovati u Tokio ovog ljeta. Očekuje se da u domino efektu ova vijest isprovocira brojne otkaze nacionalnih olimpijskih komiteta u nedelji pred nama.

Predstavnik za štampu olimpijskog tima Kanade, Martin Ričard, rekao je da se predugo čekalo na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta i da je njegova zemlja morala ovako da postupi posle novog odlaganja.