Ostali sportovi

Banjalučanin na klupi Rusije: Ovaj tim nije mnogo slabiji od Hrvatske

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Ugovor potpisan na četiri godine.

Izvor: Guliver/Getty images/Stuart Franklin/Bongarts/

Banjalučki rukometni stručnjak, Velimir Petković, novi je selektor reprezentacije Rusije.

Nekadašnji trener banjalučkog Borca, koji je 1991. godine ostvario ogroman uspeh sa crveno-plavima osvajanjem Kupa IHF, dogovorio je četvorogodišnju saradnju sa ruskim savezom.

"Velika mi je čast što sam ovde. Imao sam ponude nekoliko evropskih klubova, ali sam odabrao nacionalni tim Rusije. Iako nije imao zapažen nastup na poslednjem Evropskom prvenstvu siguran sam da nije mnogo slabiji od, recimo, Hrvatske, koja je stigla do finala. Poznato je da niti jedan tim u duel sa Rusijom ne ulazi uveren u pobedu. Svi poštuju rusku rukometnu školu i to će biti veliki izazov za mene, kako bismo ponovili ranije uspehe", poručio je Petković na predstavljanju.


Iskusni, 63-godišnji trener do sada je radio u nemačkom klubu Fikse Berlin, a prethodno je sedio na klupi Ajzenaha, Gepingena, Veclara, Osvajla, Rinthajma, Šamgauzena i već pomenutog Borca.

Posao u Rusiji biće mu prvi selektorski u karijeri, a u novoj ulozi zamenio je Eduarda Kokšarova, koji je otišao nakon neslavnog nastupa na Evropskog prvenstvu, gde je Rusija zauzela tek 22. mesto u konkurenciji 24 reprezentacije.

Prvi Petkovićev cilj biće da odvede Rusiju na Svetsko prvenstvo 2021. godine, koje će biti održano u Egiptu.

Rusima će za to biti potrebno da prođu dve faze kvalifikacija. U prvoj od njih, u aprilskom dvomeču će odmeriti snage sa Turskom.

"Nema mnogo vremena do prvih utakmica, ali verujem da će biti dovoljno da se pripremimo za njih. Željeli smo što pre da angažujemo novog selektora, ali najvažnija stvar nam je da je to čovek sa iskustvom i željom da radi u nacionalnom timu Rusije. Mislim da je Velimir Petković upravo ono što nam treba", naglasio je generalni direktor reprezentacije Rusije Lev Voronjin.

Tagovi