Ostali sportovi

Drama u Stokholmu: Španija (p)ostala prvak, TREĆI poraz Hrvatske u finalima

Izvor mondo.rs

"Furija" je odbranila evropsko zlato osvojeno prije dvije godine u Hrvatskoj koja ni iz trećeg pokušaja nije uspjela da vrati kući više od srebra.

STOCKHOLM, SWEDEN - JANUARY 24: Alex Dujshebaev Dovichebaeva (C) and team mates of Spain celebrate after winning the Men's EHF EURO 2020 semi final match between Spain and Slovenia at Tele2 Arena on January 24, 2020 in Stockholm, Sweden. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images )
Izvor: Guliver, Martin Rose/Bongarts

Onih 22:22 u grupi se niko neće sjećati.

Pamtiće se ko je bio bolji ove nedjelje pred 19.000 ljudi u Stokholmu, a to je posle nove serije preokreta u 60 dinamičnih minuta finala bio aktuelni šampion Evrope - treći tim posle Švedske i Francuske koji je Hrvate poslao kući "samo" sa srebrom.

"Furija" je svoje prvo evropsko zlato u istoriji, osvojeno prije dvije godine u Zagrebu, "platila" sa četiri poraza u finalima pre toga. Našim komšijama ovo je treće i prvo u kom su imali šansu.

Finale je odlično sudio makedonski tandem Slave Nikolov i Gjorgji Načevski.

Emotivnim govorom selektora Lina Červara na tajm-autu pri vođstvu rivala od 16:12, "kauboji" su zaigrali na sve ili ništa i - bar na kratko - imali sve (18:19), ali im je poslije serije grešaka u finišu, bačenih dva minuta sa igračem više i dva pogotka Aleksa Gomeza sa sedam metara ostalo - ništa!

U posljednjoj utakmici Evropskog prvenstva u Norveškoj, Švedskoj i Austriji: Španija – Hrvatska 22:20 (12:11)!

Španija: Perez de Vargas, Rodrigo Korales, Makeda, Fernandez Perez, Entreriors, Dujšebajev, Sarimento Melian,Aginagalde, Sole Sala, Honi Leoz, Figeras, Kaneljas, Moros, Gomez, Arino Bengoečea, Gvardiola Viljaplana.

Hrvatska: Šego, Ašanin, Marić, Duvnjak, Hrstić, Stepančić, Horvat, Šarac, Karačić, Musa, Mamić, Cindrić, Brozović, Matanović, Mandić, Sipić.

SLOVENCI NISU USPJELI

Prije toga, u meču za treće mesto, Norvežani su kao jedni od organizatora uspeli da osvoje svoju prvu medalju - bronzu i ostave hrabre Slovence sa jednim srebrom, osvojenim 2004. porazom od Nemačke u finalu EP pred svojim navijačima.

Meč je od starta išao u jednom pravcu: Slovenija - Norveška 20:28 (9:12).

"Zmajčeki" selektora Ljubomira Vraneša nisu pružili dostojan otpor "vikinzima", koji su se dva dana ranije 80 minuta "istrijebljivali" sa Hrvatima u istorijskom polufinalu završenom u četvrtom produžetku golom Željka Muse za konačnih 29:28.

Španci i Hrvati imaju "nerašćišćenih" računa iz bliske prošlosti, utoliko što je "furija" 2016. bila bolja u polufinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj (33:29), nakon čega su im se "kauboji" revanširali naredne godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj (29:30).