Ostali sportovi

Ajkule spremne da ugrizu svjetskog vladara: Možemo!

Autor mondo.me

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore napada Italiju (danas, 16.00) u 1/4 finalu Evropskog prvenstva u Budimpešti, selektor Vladimir Gojković i vođa Aleksandar Ivović su optimisti

Izvor: Promo/Ministarstvo sporta i mladih

Prvi meč u istoriji vaterpolo reprezentacija Crne Gore odigrala je protiv Italije u decembru 2006. kada su “ajkule" u Trstu bile bolje od domaćina (11:10).

Sada u Budimpešti - u 1/4 finalu Evropskog prvenstva - 14 godina kasnije Vladimir Gojković na klupi (tada je bio u bazenu)sa nekom novom generacijom želi da ponovi taj rezultat i da se plasira u polufinale šampionata Starog kontinenta.

Nisu "ajkule" u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva napravile ništa senzacionalno, plasman u četvrtfinale je nešto na šta su nas navikli, ali za razliku od mnogih ranijih turnira Draško Brguljan i drugovi pokazali su snagu zajedništva. Vidjelo se to protiv Hrvatske.

A upravo ista takva strast i želja za pobjedom biće potrebni Crnoj Gori protiv svjetskog vladara Italije u super derbiju evropskog i svjetskog vaterpola.

Mislim da je ovo dobra grupa igrača, da momci dišu zajedno, da napredujemo i rastemo kao tim. Ako se posložimo kako možemo imamo čemu da se nadamo protiv Italije”, poručio je pred četvrtfinalni okršaj sa Italijanima (danas, 16.00) selektor Gojković.

Prednost "ajkula" u duelu sa Italijom biće i rasterećenost koju imaju Gojkovićevi momci. Cilj na ovom Evropskom prvenstvu je ostvaren plasmanom na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre (mart u Roterdamu), pa će naša selekcija do kraja u "Dunav areni" pokušati da ispiše još jednu lijepu stranicu istorije...

Naša želja je bila da uđemo među osam. Zadovoljni smo, ali sada dolazi ono najljepše. Igramo protiv svjetskog prvaka, na prelijepom bazenu, nadam se i pred punim tribinama".

O "setebelu" ne treba mnogo trošiti riječi - Alesandro Kampanja je prije pola godine ovu selekciju doveo do vrha planete.

"Italija ima vrhunskog trenera, stalno je u vrhu, sa prepoznatljivim stilom igre. Moramo da  izdržimo njihovu agresivnost i da joj tu pariramo", dodao je Gojković.

Ipak...

"Nemamo šta da izgubimo, a vjerujemo da možemo da im se suprotstavimo. Moramo da budemo na maksimumu, ili makar blizu, da bismo ostvarili pobjedu. U svakom slučaju, ulazimo u meč bez straha", jasan je selektor Crne Gore.

Niko u našoj selekciji ne poznaje Italiju kao Aleksandar Ivović, koji je već godinama jedan od najvažnijih aduta moćnog Pro Reka. Upravo će i šanse Crne Gore danas umnogome zavisti od Lekine igre.

"Devet godina igram sa gotovo svim njihovim reprezentativcima, sve su to vrhunski igrači. Tim je dobro posložen, ima odličnog trenera. Pred nama je težak zadatak, ali ako zaustavimo njihove određene karakteristike, koje su drugačije nego kod ostalih, možemo da uradimo nešto", smatra Ivović.

Recept za "setebelo" je, dakle, jasan...

"Ako im ne dozvolimo lake golove iz tranzicije i kontri, možemo da uvedemo utakmicu u egal i da im 'nabacimo' pritisak. Oni možda očekuju i da nas lagano pobijede, ali ne mislim da će biti tako. Odigrali smo izvrsno u odbrani do sada, nadam se da možemo da nastavimo tako i da odigramo ozbiljnu utakmicu", poručio je popularni Leka.

Crna Gora i Italija su odigrali osam mečeva na velikim takmičenjima (EP, SP i OI) - uz jedan remi skor je 4:3 za "setebelo". Posljedni put na nekom od ovih takmičenja ove dvije selekcije srele su se 2017. kada je Crna Gora slavila u meču za 5. mjesto na SP - upravo u Budimpešti.

Očekujem tešku utakmicu, sa Crnom Gorom je uvijek prava bitka u bazenu. Ima izvanredne igrače i odličnog trenera. Moraćemo da budemo skoro pa savrešeni ukoliko želimo da je savladamo”, poručio je selektor Italije Kampanja.

ČETVRTFINALE

Danas

16.00h Italija - Crna Gora

17.30h Srbija - Španija

19.00h Mađarska - Rusija

20.30h Hrvatska - Grčka

POLUFINALE

Petak

17.30h ITA/CG - MAĐ/RUS

19.00h SRB/ŠPA - HRV/GRČ

FINALE

Nedjelja, 19.00h