Ostali sportovi

Preko Turske do cilja i svjetskog šampiona

Autor mondo.me

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore napada Tursku u 1/8 finala Evropskog prvenstva (14.30), trijumf donosi plasman na kvalifikacioni turnir za OI i meč sa Italijom u 1/4 finalu

Izvor: MN Press

Možda u drugim sportovima totalni autsajderi ponekad i uspiju da naprave čudo protiv najjačih, ali vaterpolo je takav da je nešto slično praktično nemoguće.

Zbog toga se pred današnji meč (14.30) Crne Gore i Turske u osmini finala Evropskog prvenstva postavlja samo jedno pitanje - sa koliko golova će “ajkule” ispratiti Turke iz Budimpešte.

Ujedno to će biti i zvanična potvrda da su momci Vladimira Gojkovića ostvarili cilj na ovom turniru, a on je bio put u Roterdam na olimpijske kvalifikacije za Tokio.

Nakon toga, počevši od Italije u četvrtfinalu, “ajkule” će rasterećeno krenuti u napad na Evropu, na što bolji plasman na šampionatu - jer karakter, volja i igra (posebno u posljednjoj četvrtini) protiv Hrvatske pokazali su Drašku Brguljanu i drugovima da mogu da igraju i sa najjačima.

Očekuje nas najlakši rival, ali i selekcija koju moramo da shvatimo ozbiljno”, nema dilemu mladi golman Petar Tešanović.

Idemo utakmicu po utakmicu, u četvrtfinalu nas očekuje okršaj sa Italijom i sigurno da ćemo dati sve od sebe i u tom meču”.

Od kada je postao dio reprezentacije Marko Petković u Budimpešti igra svoj najbolji vaterpolo - pred Tursku je svjestan razlike u kvalitetu između dva rivala, ali...

Da, očekuje nas lagan meč protiv Turske, ali će selektor, baš kao što ćemo i mi, insistirati da ga iskoristimo za uigravanje i podizanje forme pred meč sa Italijom”, jasan je Petković.

Da čak ni protiv Turske ne smije biti opuštanja smatra jedan od četiri debitanta na velikim takmičenjima Stefan Vidović.

Da se sada odmorimo I oporavimo od tri utakmice u grupi, pa idemo dan po dan. Prvo Turska, gdje moramo ozbiljno da priđemo, jer je protiv Mađarske odigrala odličnu prvu četvrtinu. Bitno je da otvorimo utakmicu kako treba”, potencirao je Vidović.

Od trenutka kada pred meč kapiten Draško Brguljan pored bazena okupi drugove i održi im motivacioni govor, do posljednje sekunde utakmica na ovom šampionatu kod “ajkula” se vidi neka nova posebna energija, zajedništvo, ogromna želja...

Iako sam debitant na velikom takmičenju, sa reprezentacijom sam veoma dugo i smatram da odavno atmosfera nije bila ovako dobra. Borbenost je na maksimalnom nivou. To je ono što me raduje i što čini da se osjećam jako dobro u ovoj ekipi”, dodao je Vidović.

Put “ajkula” u Budimpeštu je poznat - uz očekivani trijumf protiv Turske i eventualno veliku pobjedu nad svjetskim šampionom Italijom, Crnu Goru bi u polufinalu najvjerovatnije čekao domaćin Mađarska.

Ali prije svega - najvažnije je da se potvrdi put u Roterdam i kvalifikacioni turnir za OI koji je na programu u martu.

1/8 FINALA

Danas

14.30h Crna Gora - Turska

16.00h Njemačka - Španija

17.30h Rusija - Gruzija

19.00h Rumunija - Grčka

ČETVRTFINALE

Srijeda

16.00h Italija - CG/TUR

17.30h Srbija - NJE/ŠPA

19.00h Mađarska - RUS/GRU

20.30h Hrvatska - RUM/GRČ

Tagovi