Ostali sportovi

Meč od koga zavise kvalifikacije za OI: Napad na Njemce

Autor mondo.me

Vaterpolisti igraju protiv Njemačke (17.30) za drugo mjesto u grupi A, pobjeda donosi Tursku u osmini finala i praktično otvoren put za 1/4 finale i turnir za Tokio, dok nas poraz vodi na Mađarsku ili Španiju

Izvor: Promo/Ministarstvo sporta i mladih

Kucnuo je trenutak za najvažniji meč na Evropskom prvenstvu u Budimpešti - tako su ga još nakon žrijeba okarakterisali naši vaterpolisti i stručni štab, a nije teško ni zaključiti zbog čega.

Crna Gora danas (17.30h) u "Dunav areni" napada Njemačku za bolju poziciju pred osminu finala, ukoliko slavi za četvrtfinale i olimpijske kvalifikacije boriće se protiv skromne i nedorasle Turske, dok bi u slučaju poraza išla na Mađarsku ili Španiju.

Dakle, biće to okršaj za drugo mjesto u grupi A - pobjednik nosi sve i praktično obezbjeđuje četvrtfinale, dok će poraženi imati težak zadatak u osmini finala.

“Jednostavno je - nikoga ne smijemo da potcijenimo. Posebno ne selekcije kao što je Njemačka koja ima specifičan stil igre, dosta agresivan. Nadam se da ćemo dobro ući u meč i stići do pobjede", poručio je iz Budimpešte Dragan Drašković.

Velika snaga Crne Gore u ovom meču mogao bi da bude centar Stefan Pješivac, momak koji već par sezona nastupa za njemačkog šampiona Špandau.

"Poznato je da Njemci igraju fizički veoma zahtjevan vaterpolo, sigurno će i da 'čupaju' i ako sudije to ne budu sankcionisale biće jako teško. Međutim, ne sumnjam da ćemo se odlično pripemiti i da neće biti problema", jasan je Pješivac.

Crna Gora i Njemačka sastale su u nedavno u Podgorici u sklopu priprema za EP, a "ajkule" tada nisu imale mnogo problema (19:11). "Biće teže sada", nema dilemu jedan od iskusnijih u našoj selekciji bek Uroš Čučković.

"Očekujem i čvršću igru u odnosu na taj meč, jer suđenje ovdje dopušta više duela. Međutim, spremni smo na to i idemo na pobjedu".

A meč sa Njemačkom dolazi na nešto manje od 48 sati nakon nezaboravnog okršaja sa Hrvatskom. "Ajkule" su gubile od "barakuda" 10:5 pred posljednju četvrtinu, ali su tokom finalnih osam minuta stigle do 10:10, imale šansu i za trijumf - sudije nisu svirale peterac nad Aleksandrom Ivovićem.

Ipak, Ćavi Garsija je "izvukao" Hrvatsku i odveo je direktno u četvrtfinale. "Ostaje žal što nismo uspjeli da preokrenemo, ali moramo iz tog meča da izvučemo važne pouke. Pokazali smo karakter i stabilnost u teškim trenucima", dodao je Drašković.

Posljednja četvrtina pokazala je da i neke nove "ajkule" mogu da budu ravnopravne sa najjačim svjetskim reprezentacijama. "Vjerujem da smo u toj posljednjoj četvrtini pokazali da možemo dobro da igramo i tokom cijelog meča.

Taj meč je već iza nas, jer stiže onaj koji smo označili kao najvažniji - protiv Njemačke. Vjerujem ukoliko budemo na nvou kao protiv Hrvatske da neće biti problema", rekao je Čučković.

Stefan Pješivac je u jedno siguran. "Pokazali smo da možemo da igramo sa Hrvatima, a kada možemo protiv njih onda možemo da igramo sa svima", jasan je centar Crna Gore.

Četiri utakmice odigrali su Crna Gora i Njemačka na velikim takmičenjima - "ajkule" su slavile tri puta, Njemci samo jednom, kada su na SP u Rimu 2009. u osmini finala srušili tadašnjeg šampiona Evrope (9:8) A kakva je današnja Njemačka? Vaterpolo u Njemačkoj danas nije ni blizu slavnim danima iz osamdesetih godina prošlog vijeka (dva puta šampioni Evrope, bronzane medalje sa OI i SP), ali ova selekcija nikome nije (pre)lagan zalogaj. Uostalom prije skoro 11 godina dobro je to osjetio tadašnji šampion Evrope - Crna Gora.

A kada se pomene vaterpolo u Njemačkoj prva i praktično jedina asocijacija je Hagen Štam, selektor ove reprezentacije. Na klupi svoje zemlje sjedi još od 2000. godine, a kakav je igrač bio najbolje govori to što je proglašen za najboljeg vaterpolistu svih vremena u Njemačkoj. Istovremeno sa selektorskom ulogom,

Štam obavlja i funkciju predsjednika u Špandauu iz Berlina, najboljem klubu u zemlji, učesniku Lige šampiona i timu čiju kapicu nosi i naš Stefan Pješivac. Hagenov sin Marko takođe je dugi niz godina član njemačke reprezentacije.