Ostali sportovi

“Ajkule” prekidaju crni niz i gledaju ka 1/4 finalu

Autor mondo.me

Vaterpolo klasik u vaterpolo gradu - Crna Gora i Hrvatska u Budimpešti ukrštaju koplja (20.30) u 2. kolu grupne faze EP

Izvor: Promo/Ministarstvo sporta i mladih

Crna Gora - Hrvatska, meč u svijetu vatepola koji se ne propušta - klasik, veliki derbi, komšijski okršaj. Večeras (20.30h) ponovo na velikoj sceni - u 2. kolu Evropskog prenstva u Budimpešti.

Mnogo je već nezaboravnih duela između "ajkula" i "barakuda", a krenuli su još sa veličanstvenim pobjedama naše selekcije u Malagi i Pekingu 2008.

Ipak, danas je situacija drugačija - Hrvatska je uz Srbiju i Italiju najbolja selekcija planete, a Crna Gora u trenutku smjene generacija. Realnost je takva da "ajkule" još od 2010. i Evropskog prvenstva u Zagrebu čekaju trijumf nad "barakudama" na velikim takmičenjima, a skoro sedam godina je prošlo uopšte od posljednjeg trijumfa naše selekcije i mečeva u Svjetskoj ligi 2013.

"Motiv je ogroman, jednostavno ne treba posebna motivacija pored saznanja da igrate protiv jedne takve reprezentacije", jasno je iz Budimpešte poručio Aleksandar Ivović, pred novi komšijski okršaj.

Posljednji meč na velikim takmčenjima Crna Gora i Hrvatska odigrale su na prošlom Evropskom prvenstvu u Barseloni, kada su "ajkule" dugo bile bolje, ali na kraju nisu mogle protiv ogromnog kvaliteta rivala. Naš selektor Vladimir Gojković dobro zna kakav posao očekuje njega i njegove momke večeras u "Dunav areni" .

"Hrvatska je dobro pokrivena na svim pozicijama i igra možda najmoderniji vaterpolo sa brzom tranzicijom, preko dva centra (Luka Lončar i Josip Vrlić) koji dominiraju. Znamo šta možemo da očekujemo, a oni jesu favoriti", istakao je Gojković.

A, koji je recept za najmoderniji vaterpolo?

"Ukoliko budemo uspjeli da zaustavimo te njihove prednosti, spriječimo lake golove i veliki broj igrača više imaćemo našu šansu", dodao je Gojković.

Hrvatska ima najbolji par centara na svijetu, ali i Crna Gora najboljeg beka na planeti - Aleksandar Ivović će biti velika snaga Crne Gore.

"Nema sumnje da je Hrvatska uz Srbiju, Mađarsku, Italiju i Španiju glavni favorit za trofej, dok smo mi izmijenili sastav u odnosu na prošlo takmičenje. U svakom slučaju važno je da pronađemo način igre kojim bismo zaustavili njihove najubojitije igrače", dodao je Ivović.

Pobjednik večerašnjeg derbija došao bi na korak od direktnog plasmana u četvrtfinale i olimpijskih kvalifikacija za Tokio.

"Vjerujem da možemo da pariramo, kao i u Barseloni, ali za nas najvažniji meč ostaje sa Njemačkom u posljednjem kolu", potencirao je naš centar Vladan Spaić.

"Pobjeda u toj utakmici najvjerovatnije vodi na lakšeg rival u osmini finala - svi znamo da je plasman u četvrtfinale glavni cilj".

U prvom kolu Crna Gora je odradila Slovačku (15:4), a ni Hrvatska protiv Njemačke (17:9) nije imala mnogo problema.

Da podsjetimo, pobjednik grupe će izboriti direktan plasman u četvrtfinale, dok drugoplasirani i trećeplasirani tim idu u osminu finala.

Jasno je – ko slavi večeras, naći će se nadomak prvog mjesta…

Tagovi