Uživo

DRAMA u Kumamotou - Srbija se bori za Olimpijske igre!

Triler u Japanu pripao je Srbiji, iako nije pobedila Dansku. "Orlice" osvojile bod 26:26 (14:11) i osigurale ili meč za olimpijske kvalifikacije (kao četvrte) ili olimpijske kvalifikacije (kao treće). Zavisno od Norveške...

Veća drama nije mogla!

Srbija je "iščupala" bod protiv Danske 26:26 (14:11) u poslednjem kolu glavne faze na Svetskom prvenstvu i tako osigurala ili treće ili četvrto mesto. Sada zavisi od ishoda utakmice između Norveške i Nemačke (12.30).

Ove dve selekcije će se boriti za polufinale, a Srbiji odgovara pobeda Norveške. U tom slučaju "orlice" će biti treće i osigurati mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ukoliko Nemice pobede ili bude nerešeno – Srbija će u borbi za sedmu poziciju igrati protiv Crne Gore i mesto na kvalifikacionom olimpijskom turniru od 19. do 22. marta 2020.

Teško je opisati šta se sve dešavalo u poslednjih 15 minuta odlučujuće utakmicu za Srpsku, ali i Dansku reprezentaciju, koja posle tri vezana zlata na Olimpijskim igrama (od 1996. do 2004), propušta drugi put uzstopno najveću smotru svetskog sporta. Nije ih bilo u Riju, a neće ni u Tokiju.

Na tom putu ih je zaustavila Srbija, koja nikada nije igrala na Olimpijskim igrama.

Sjajna Katarina Tomašević, ubedljivo najbolja među "orlicama" sa skoro 20 odbrana, začarala je gol Srbije. "Skidala" je sve što je mogla, hvatala "žive" lopte, a na kraju joj je i prečka bila saveznik i to u poslednjoj sekudni pri šutu Skandinavki sa desnog krila za pobedu i eliminaciju tima Ljubomira Obradovića.

Prvo poluvreme bilo je odlično, napadački skoro pa perfektno od strane "orlica". Najbolja odbrana Svetskog prvenstva pucala je pod raznovrsnim naletima srpskih rukometašica. Razlika je u 22. minutu bila i plus šest (12:17), ali su Dankinje uspele da je prepolove do odlaska na odmor. Ključ je bio u Kaći Tomašević igri na dva sjajna pivotmena – Draganu Svijić i Slađanu Pop-Lazić.

Prvakinje sveta iz 1997. polako su se vraćale u meč, a u 41. minutu izjednačile i potpuno uhvatile priključak – 16:16. Bilo je i 18:18, a onda je Obradovićev tim "dodao gas" i ponovo stekao dva gola prednosti. Da su iskoristile jedan od dva propuštena napada za "plus tri" verovatno bi i potpuno uglasile nadu Dankinja.

Ali…

Umesto smirene završnice, Srpkinje su počele da srljaju, gube lopte, greše i dobijaju naivna isključena (silumiranje Cvijić i vrlo loš faul Dijane Radojević). Serijom 3:0 Danska okreće rezultat i prvi put posle uvodnih 1:0 i 2:1 stiče prednost 21:20. Rezultatska klackalica bila je do poslednjih trenutaka vrlo uzbudljivog meča.

Kristina Liščević, junakinja u pobedi Nemačke, "prodala" je dve lopte u vrlo važnim momentima, međutim i opet preuzela odgovornost i izjednačila na 26:26 u napadu "biti il' ne biti". Danska je krenula sa sedam igračica na odbranu Srbije posle tajm-auta 20 sekundi pre kraja. Dobila je višak na desnom krilu…

PREČKA!

Izvor mondo.rs

Ukratko

  • Srbija je iz prve faze takmičenja prenela 0 bodova, a u drugoj je osvojila 4
  • Pobedila je Južnu Koreju (36:33) i Nemačku (29:28)
učitaj još +

Ukratko

učitaj još +