Ostali sportovi

Federerov pobeda u Londonu je posebna: Novakov poraz od NAJSTARIJEG igrača

Izvor mondo.rs

Đoković je tri puta u karijeri izgubio od igrača kojima imaju više od 35 godina, a eliminacija na završnom turniru sezone stigla je od ubedljivo najstarijeg - uspeo je to sa 38 godina i tri meseca

Novak Đoković na finalnom turniru sezone u Londonu završio je nastup u grupnoj fazi, pošto je poražen od Rodžera Federera u direktnom okršaju koji je odlučivao o polufinalisti.

Švajcarac je slavio rezultatom 6:4, 6:3 i to posle četiri godine čekanja i četiri poraza u nizu.

Federer se ozbiljno spremao za revanš Đokoviću, nakon poslednjeg poraza, jednog od najbolnijih u karijeri, koji je pretrpeo u finalu Vimbldona. Četiri meseca kasnije, opet u Londonu, odigrao je gotovo perfektno i upisao ukupno 23. pobedu protiv srpskog asa.

Taj trijumf ostaće ubeležen u teniskim analima po jednom posebnom podatku - Đokoviću je to bio poraz od najstarijeg igrača u karijeri, odnosno treći ukupno od tenisera "35 plus".

Igrači i teniski analitičari složni su u oceni da je Đoković poslednje pola decenije najteži rival igračima, bilo da je reč o iskusnima ili novajlijama koje tek dolaze. Pruža najkonstantnije partije, ima sjajan izbor udaraca, odličnu anticipaciju igre, kretanje, ali i mentalnu snagu.

Ipak, Rodžer Federer sa 38 godina i tri meseca uspeo je da pronađe način da ga "slomi".

Prethodno, u karijeri bolji od Đokovića bili su veterani Ivo Karlović i Filip Kolšrajber, i to kada su imali preko 35 godina.

Hrvat je slavio u četvrtfinalu turnira u Dohi, u tri seta (6:7, 7:6, 6:4) i to samo mesec i po dana pre svog 36. rođendana. On se može i pohvaliti da je tada uspeo da napravi još jedan fantastičan rezultat, protiv Đokovića ima pozitivan skor - 2:1 u pobedama.

Drugi "veteran" sa preko 35 godina koji je dobio Đokovića je Filip Kolšrajber. Nemac je to učinio ove sezone na mastersu u Indijan Velsu. Upisao je trijumf rezultatom 6:4, 6:4, i to tek drugi protiv Đokovića u karijeri, uz 11 poraza.