Ostali sportovi

Sportistkinja (18) preminula zbog greške organizatora: Povrijeđena ležala u šumi sat i po

Autor Dragan Šutvić

Švajcarski medij otkriva da je kasnila pomoć za povrijeđenu djevojčicu na trci u Cirihu.

Izvor: Fotoreporter Sirotti Stefano / imago sportfotodienst / Profimedia

Tragične vijesti stigle su prije nekoliko dana iz Švajcarske - preminula je biciklistkinja Murijel Furer (18), nakon pada u juniorskoj trci održanoj u Cirihu. Prvobitne informacije govorile su da je mlada sportistkinja nakon sudara i pada na stazi hitno prebačena u bolnicu gdje joj je ukazana ljekarska pomoć, ali nove vijesti otkrile su potpuno drugi dio priče...

Murijel je stvarno helikopterom prebačena u bolnicu u Cirihu, gdje je primljena oko 13:35. To nije bilo urađeno po hitnom postupku jer je nakon pada prošlo čak dva i po sata koji su bili dragocjeni za spas života mlade biciklistkinje. Švajcarske novine "Blik" rekonstruisale su nesreću i otkrile šokantne detalje koji su ukazali na propust Međunarodne biciklističke zajednice.

Kako prenosi jedan od najuticajnijih medija u Švajcarskoj, Murijel je izletjela sa staze i pala u šumu pored pored puta oko 11:04 i tamo je ležala oko 90 do 100 minuta. Imajući u vidu da je bila teško povrijeđena i da su njene povrede glave bile veoma ozbiljne, jasno je da je ljekarska pomoć stigla prekasno.

Furer Murijel četvrta je žrtva u biciklizmu u posljednjih pet godina, a mnogi zbog toga traže rigoroznije kontrole staza na kojima se vozi i bezbjednije uslove za sportiste koji se takmiče. Posebno nakon izjave Dejvida Lapartijena, predsjednika Međunarodnog biciklističkog saveza, da su ovakvi padovi "sastavni dio sporta".