Ostali sportovi

"Novak je na oproštajnoj turneji od tenisa": Zabrinjavajući potezi Đokovića, nikad ovo nije uradio

Autor Milutin Vujičić

Novak Đoković odlučio da do kraja kalendarske godine igra samo jedan "pravi" turnir, ostalo su egzibicije.

Izvor: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je apsolutno sve što se može osvojiti i trenutno je, bar kako kažu to njegovi navijači na društvenim mrežama - na "aktivnoj oproštajnoj turneji". To znači da Đoković i dalje želi da igra, ali samo grend slemove, dok njegova motivacija nije na najvišem nivou i zato se trudi da igra što više različitijih turnira i upozna druge kulture, podijeli radost sa publikom širom svijeta...

Otud i odluka da plan za kraj 2024. godine bude potpuno drugačiji nego do sada. Tako je Đoković ove nedelje potpuno iznenada igrao u Bugarskoj na egzibiciji svog prijatelja Grigora Dimitrova, a potom je najavio da je njegov raspored prilično prazan i da ne namjerava da ga "popuni".

"Prvi put u karijeri nemam dugoročne planove. Živim u trenutku i vidjećemo šta će se desiti. Igram sa Grigorom u Sofiji, pa u Kini, a zatim egzibicioni turnir u Saudijskoj Arabiji. Posle toga, ne znam. Vidjećemo i procijeniti", poručio je i zabrinuo Novak Đoković.

"Za mene je vrijeme sa porodicom važno, želim da budem sa ženom i djecom, da učestvujem u njihovim životima što nisam već mogao u godinama iza nas", dodao je Đoković šta njemu u ovom trenutku najviše fali, poručivši da uopšte nije opterećen time da li će izboriti nastup na završnom mastersu u Torinu. Jednostavno, u svojoj glavi je sada prioritete posložio na drugačiji način i to znači da se polako približava kraj.

Dakle, Novaku predstoji masters u Šangaju od 2. do 13. oktobra (osvojio ga četiri puta i nije igrao već pet godina), a zatim od 17. do 19. igra u Saudijskoj Arabiji sa još petoricom velikih igrača: Alkarazom, Nadalom, Runeom, Sinerom i Medvedevim.

Za sada nema najava da će učestvovati u Parizu od 28. oktobra i bez tog turnira teško da ćemo ga vidjeti u Torinu.

Možda je tako i bolje, imaće sasvim dovoljno vremena da se odmori do početka Australijan opena na kome bi mogao da cilja svoj 25. grend slem, čime bi apsolutno "zapečatio" sve rekorde u tenisu. Posle toga teško da će imati motivaciju, koliko god da se ipak trudio.