Ostali sportovi

Preminuo legendarni Amerikanac: Zbog Marije Šarapove prijetio da će se ubiti

Stvorio je neke velike šampione, ali se oni nisu odužili Robertu Lansdorpu za karijere koje su napravili.

Izvor: Youtube/Tennis Channel/printscreen

Tužna vijest stiže iz svijeta tenisa - preminuo je čuveni trener Robert Lansdorp, stvaralac velikih šampiona i jedan od ljudi koji su iz sjenke mijenjali sport koji prate milioni. Strogi teniski trener preminuo je u 85. godini, prenijeli su američki mediji, a od njega se na društvenim mrežama obraštaju brojni fanovi, kao i teniseri i teniserke sa kojima je radio.

Lansdorp je postao poznat kada je njegova igračica Trejsi Ostin osvojila grend slem titulu na US openu, a zatim je stvorio Pita Samprasa i Lindzi Devenport. Na kraju je bio trener i Ruskinja Marije Šarapove i Anastasije Miskine koje su takođe napravile velike karijere ukrašene grend slem titulama. Robertovi miljenici osvojili su 25 grend slem titula, a po njegovim riječima desetine tenisera sa kojima je radio stigli su do svjetskog vrha.

Bio je poznat po gvozdenoj disciplini i napornim treninzima koji su iz teniserki i tenisera izvlačili maksimum. Tjerao je svoje igrače da se mnogo kreću i da čak i na kraju treninga udarce izvode perfektno, a ukoliko to ne bi uspeli da urade vježbe su se ponavljale. Postoji udarac koji se u teniskim krugovima naziva "Lansdorpov forhend", a odnosi se na hvatanje loptice u penjanju, nakon što je udarila o podlogu. I kroz njega će nastaviti da živi djelo legendarnog Amerikanca.

Lansdorp je svojevremeno imao verbalni okršaj sa ljudima koji su vodili američki tenis. Zbog toga što su igračima u mlađim kategorijama smanjili teren i dali lakše loptice, Robert je javno kritikovao rad saveza. Po njegovim riječima, najtalentovaniji na svijetu već sa sedam godina pokažu da mogu da igraju na velikom terenu, pa promjena pravila najviše otežava njima - zapravo se pravila prilagođavaju manje talentovanima i tako ispaštaju oni koji treba da postanu šampioni.

Sa druge strane, Robert Lansdorp bio je bijesan i na tenisere koje je on trenirao. "Komšije me uvijek pitaju 'Šta su ti poklonili tvoji igrači?' Nisu mi poklonili ništa. Nisam dobio od njih ni 500 dolara. Oni su multimilioneri, ali meni nisu kupovali poklone. Zato vam sada kažem, ako mi Marija Šarapova ne kupi Mercedesa, ubiću se", rekao je u jednom intervjuu Robert, ali nije poznato da li ga je Ruskinja častila.