Ostali sportovi

PRVI PORAZ CRNOGORSKE REPREZANTCIJE U ŠAHU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

To je prvi poraz naše reprezentacije nakon tri startne pobjede.

Šahovske figure
Izvor: Smart Life/ Pexels/ Vlada Karpovich

Polovičan uspjeh crnogorskih reprezentacija u četvrtom kolu, 45. Šahovske Olimpijade u Budimpešti.

Muška reprezentacija poražena je od Azerbejdžana rezultatom 3:1, dok su dame savladale Novi Zeland sa 3,5:0,5.

Muška šahovska reprezentacija, uprkos odličnoj igri, nije uspjela da iznenadi favorizovane rivale. Aktuelni prvak države i heroj u pobjedi protiv Francuske, Nikita Petrov, lako je crnim figurama remizirao na drugoj tabli sa učesnikom prethodnog Turnira kandidata za prvaka svijeta, Nidžatom Abasovom, a kada je Nikola Đukić remizirao sa Raufom Mamedovom na trećoj tabli, činilo se da je naša reprezentacija nadomak novog velikog rezultata.

Denis Kadrić je imao perspektivnu poziciju protiv Ajdina Sulejmanlija, a onda je previdom dozvolio rasplet nakon kojeg više nije mogao da spriejči poraz.

Luka Drašković se na četvrtoj tabli dugo branio od naleta nekadašnjeg drugog igrača svijeta, Šahrijara Mamđarova, koji je iskoristio nepreciznost našeg igrača u završnici i postavio konačnih 3:1.

To je prvi poraz naše reprezentacije nakon tri startne pobjede, pišu Vijesti.

Dame su opravdale ulogu favorita protiv reprezentacije Novog Zelanda. Sigurne su bile Aleksandra Žerebcova, Alena Skvorcova i Aleksandra Milović koje su upisale nove pobjede, a remi Nikoline Koljević nije pokvario slavlje naše ženske ekipe.

Žerebcova, Skvorcova i Milović su rutinski upisale nove pobjede, pa naša ženska ekipa nakon 4. kola na svom kontu ima tri pobjede i jedan poraz od Gruzije.

Naše dame pružaju sjajne igre i djeluje da poslije niza godina, imamo konkurentnu žensku reprezentaciju, koja može napraviti iskorak u odnosu na prethodne rezultate.

Obje naše ekipe mogu biti zadovoljne prikazanim igrama, a sa tri pobjede nakon četiri kola nalaze se u gornjem dijelu tabele.

Peto kolo na programu je sjutra od 15 h, a ljubitelji šaha mogu pratiti dešavanje preko svih šahovskih platformi.

Možda ce vas zanimati