Ostali sportovi

Novak drži rekord za koji mnogi ne znaju: Iza Federer i Nadal, Alkaraz ga neće stići još 13 godina!

Autor Bojan Jakovljević

Novak Đoković je preko 14 i po godina proveo na nekoj od prve tri pozicije ATP liste.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković zauzima četvrto mjesto na ATP listi objavljenoj nakon posljednjeg grend slema u sezoni. U Njujork je stigao kao drugi igrač planete i drugi nosilac na US openu, ali su rana eliminacija i dobar rezultat Aleksandera Zvereva uticali na njegov plasman nakon turnira.

Novak je izgubio čak 1.900 bodova koje je branio iz prethodne sezone, što je omogućilo Karlosu Alkarazu i Saši Zverevu da ga preteknu, dok je Janik Siner titulom samo učvrstio prvo mjesto na listi. Imajući u vidu trenutno stanje na tabeli, ali i Đokovićev plan do kraja godine, male su šanse da se on u bliskoj budućnosti ponovo nađe među trojicom najboljih igrača planete. A mnogi ni ne znaju da i po tome drži svjetski rekord!

Tokom najveće karijere u istoriji tenisa Novak Đoković je čak 756 nedjelja proveo na nekoj od prve tri pozicije! Pretvoreno u godine, najbolji srpski sportista je više od 14 i po godina među trojicom najboljih na planeti. On je rekorder po broju nedjelja na prvom mjestu (428), a rekorder je i po broju nedjelja na prve dvije pozicije ATP liste (599). Ako znamo da je Novak Đoković igrao u ubjedljivo najboljoj eri svjetskog tenisa ovi rekordi dodatno dobijaju na jačini, pošto su mu najveći rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal uglavnom gledali u leđa.

Kada se pogleda lista po nedjeljama provedenim među trojicom najboljih, Novak Đoković je prvi, ali nije toliko ubjedljiv kao kada je riječ o prvom mjestu na svijetu. Đoković predvodi spisak tenisera sa 756 nedjelja, Rodžer Federer ima 750, dok je Rafael Nadal na 686 nedjelja. Legendanri Džimi Konors daleko je iza trojice najboljih sa "tek" 592 nedjelje na nekoj od prve tri pozicije. Šanse da se ponovo domogne mjesta među trojicom najboljih ima samo još Novak, ali je pitanje da li će se to i desiti.

Đoković je isplanirao da do kraja sezone igra samo masters turnire u Šangaju i Parizu, a ukoliko bi na njima ostvario dobre rezultate plasirao bi se i na Završni masters koji se igra u Torinu. Ipak, treba imati u vidu da Đoković do kraja kalendarske godine brani čak 2.300 bodova iz prethodne sezone, pa će biti jako teško da nadmaši ostale konkurente u borbi za visok plasman na listi.

Sa druge strane, treba imati u vidu da to Novaku uopšte nije prioritet u karijeri. Đoković je obezbijedio prvo mjesto na vječnoj listi kada je u pitanju broj nedjelja na prvom, Top 2 i Top 3 mjesta na ATP listi, pa mu je sada fokus na drugim stvarima. I prethodne sezone govorio je da će se fokusirati na grend slem trofeje - takođe je rekorder - dok mu je ove godine najvažnije bilo zlato sa Olimpijskih igara u Parizu. Osvojio ga je iz petog pokušaja, pa sada ima trofeje sa svih najvećih teniskih takmičenja na planeti, računajući tu i turnire koje igra sa reprezentacijom.