Ostali sportovi

Janik Siner osvojio US Open: Ubjedljivo prvi na ATP listi

Autor Mladen Šolak

Italijanski teniser osvojio i drugi grend slem trofej u sezoni, posle Australijan opena.

Izvor: Profimedia/Marco Steinbrenner / Zuma Press

Janik Siner pobijedio je u finalu US Opena u Njujorku domaćeg tenisera Tejlora Frica u tri seta i tako podigao svoj drugi grend-slem trofej u karijeri. Konačan rezultat u finalu bio je 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 7:5)

U sezoni u kojoj je zbog doping-skandala izbjegao suspenziju, iako je bilo utvrđeno da je bio pozitivan, Siner je sačuvao potpuni fokus u Njujorku i dominantno osvojio trofej u finalu koje je trajalo samo dva sata i 17 minuta.

Tejlor Fric je u meču karijere imao veliku šansu da bar produži duel u trećem setu, jer je pri rezultatu 5:4 servirao za osvajanje seta, ali je izgubio i taj i naredni svoj servis. Italijan je zaostatak 3:5 u gemovima pretvorio u osvojeni set i svoj prvi trofej u Njujorku.

Manje od mjesec dana nakon što je javno isplivao veliki doping-skandal sa Sinerom u glavnoj ulozi, pretpostavka je da je Italijan "čist" odigrao posljednji grend slem, u kojem je na putu ka tituli pobijedio i Britanca Džeka Drejpera u polufinalu, a prije njega u četvrtfinalu i Danila Medvedeva, "na papiru" svoj najtežeg rivala i petog nosioca u Njujorku (6:2, 1:6, 6:1, 6:4)

Aleksandar Zverev od ovog ponedjeljka drugi je teniser svijeta – nakon US opena ima 7.075 bodova na ATP listi.

Prvi na svijetu ubjedljivo je novi šampion US opena Janik Siner, sa 11.180 bodova. Treći je ostao Španac Alkaraz sa 6.690 poena, dok je teniska legenda Novak Đoković pao sa drugog na četvrto mjesto sa 5.560 poena. Ranim ispadanjem na njujorškom gren slemu Beograđanin je izgubio čak 1.900 bodova u odnosu na prethodnu sezonu.