Ostali sportovi

NOVI TRIJUMF SJAJNOG ŠPANCA: Markes pobijedio u trci za Veliku nagradu San Marina i Riminija

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Vozač Gresinija Mark Markes pobijedio je danas u trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu San Marina i Riminija.

Izvor: AP

Šestostruki svjetski šampion pobijedio je rezultatom 41:52,083 minuta i ostvario drugu uzastopnu pobjedu, ukupno 61. u karijeri u "kraljevskoj" klasi.

Drugo mjesto zauzeo je aktuelni šampion Frančesko Banjaja iz Dukatija sa 3,102 sekunde zaostatka, a treći je Enea Bastijanini iz Dukatija sa 5,428 sekundi zaostatka.

Markes je na Mizanu startovao sa devetog mjesta, ali je osim zbog dobre vožnje pobijedio i zahvaljujući lošoj taktici lidera šampionata Horhea Martina iz Pramaka. Zbog tmurnog neba i kiše istaknute su bijele zastave, koje pokazuju da je staza mokra, što je omogućilo vozačima da odu u boks na zamjenu motocikla.

Favoriti za pobjedu ostali su na stazi, ali je Martin kao drugoplasirani otišao u boks na zamjenu motocikla, prije nego što je shvatio da mnogo zaostaje, nakon čega se ponovo vratio na prvobitni Dukati Pramak. On je na kraju zauzeo 15. mjesto.

Taj rezultat iskoristio je Banjaja pa je prišao Martinu na sedam bodova zaostatka u generalnom plasmanu, a Markes se učvrstio na trećem mjestu i zaostaje za Martinom 53 boda.

Naredna trka u šampionatu vozi se 22. septembra na istoj stazi za Veliku nagradu Emilije Romanje.

U tom terminu trebalo je da se vozi trka u Kazahstanu, ali je otkazana iz logističkih razloga.