Ostali sportovi

Otišao u legendu: Povukao se jedan od najvećih MMA boraca svih vremena

Autor Milica Mrvaljević

Jedan od najvećih MMA boraca svih vremena Dimitrijus "Mighty Mouse" Džonson završio je sinoć dugu i uspješnu karijeru tokom azijskog "One 168" događaja u Denveru, okačivši "rukavice o klin" sa skorom od 25 pobjeda i četiri poraza.

Izvor: Profimedia

Momak iz Kentakija, koji je diskutabilno smatran najkompletnijim MMA borcem svih vremena, u jednom trenutku ušao je u oktagon u odelu, uzeo mikrofon i objavio kraj poslije 25 godine borilačkog staža, da bi na kraju israćen gromoglasnim aplauzom.

"Kao što sam rekao posljednji put, kada budem došao ovdje u Denver, Kolorado, saopštiću kraj. Gotov sam. Imam 38 godina i završio sam sa MMA. Želio bih svima da se zahvalim na ovoj prilici", rekao je između ostalog u kavezu momak koji se tokom karijere borio u lakšim kategorijama.

"Mighty Mouse", nadimak koji je dobio zbog svoje sitne građe i visine od 160cm, počeo je karijeru 2009. u WEC (World Extreme Cagefighting) organizaciji, a dvije godine kasnije debitovao je u popularnom UFC-u.

Na vrhuncu svoje karijere nanizao je čak 13 pobjeda, a većinu borbi dobio je zahvaljujući sjajnim vještinama iz brazilskog džiju-džitsua, u kojoj se i dan danas takmiči.

Šampion UFC-a u "flyweight" kategoriji (do 56kg), postao je nakon pobjede nad legendarnim Džosefom Benavidezom 2012. godine, da bi nakon toga odbranio titulu čak 11 puta, srušivši do tada rekord čuvenog Andersona Silve.

Dimitrijus Džonson je potom prešao da se bori pod okriljem "One" šampionata, a 2019. godine osvojio je njihov Gran pri, pobjedivši Adrijana Moralesa u borbi za pojas u pomenutoj "flyweight" kategoriji.

U međuvremenu radio je na dizanju svog MMA podkasta, koji je posljednjih godina počeo dobro da se isplaćuje, pa je izgleda došlo vrijeme da se povuče iz oktagona i posveti se tome u potpunosti.

Inaće, Džonson se i dalje takmiči u džiju-džitsuu i pitanje je kada će se penzionisati iz tog sporta, gdje ima crni pojas iz čuvene "kuće" Bibijana Fernandesa i Jana Mekkejna.