Ostali sportovi

Ruskinji oduzeta medalja poslije 12 godina!

Autor Dragan Šutvić

Ruska atletičarka Tatjana Tomašova (49) i ranije imala problema sa dopingom, a sada ostala bez jednog od najvećih odličja.

Izvor: MN Press

Veliki skandal potresao je svjetsku atletiku 12 godina kasnije! Nekadašnja ruska srednjeprugašica Tatjana Tomašova ostala je bez medalje sa Olimpijskih igara 2012. godine, jer joj je ona oduzeta zbog dopinga! Nekadašnja svjetska i evropska šampionka tek je jedna u nizu atletičarki iz sada već čuvene trke čiji se rezultati mijenjaju i više od decenije kasnije.

Nakon ponovnih testiranja predatih rezultata poništeni su svi rezultati Tomašove između juna 2012. i januara 2015. godine. Na osnovu novih testiranja izrečena je i desetogodišnja suspenzija Tatjani, koja u ovom trenutku ima 49 godina i više se ne bavi atletikom na profesionalnom nivou. Testovi su pokazali prisustvo anaboličkih sterioda.

Legendarna Tatjana Tomašova osvojila je srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini i 2012. godine u Londonu. Na 1.500 metara dva puta je bila svjetska šampionka, a jednom je osvojila i Evropsko prvenstvo. Njeni najbolji rezultati postignuti su gotovo čitavu deceniju prije Olimpijskih igara, a u međuvremenu je Tomašova imala velikih problema.

Zajedno sa još šest ruskih atletičara 2008. godine je suspendovana zbog doping skandala u kojem su otkriveni njeni pozitivni testovi. To joj je značajno uticalo na karijeru, ali je uspjela da se vrati u sam vrh svetske atletike. Tako je 2012. godine završila na četvrtom mjestu tokom Olimpijskih igara, a zatim je "pomjerena" do srebra nakon suspenzije dvije takmičarke koje su bile ispred nje.

Nakon 12 godina postolje sa Olimpijskih igara u Londonu izgleda drugačije - zlatna ostaje Marjam Jusuf Jamal iz Bahreina, srebrna je Abeba Aregavi iz Etiopije, a bronzana Šenon Rouburi iz SAD. Od takmičarki koje su učetvovale u finalnom trci čak pet je kasnije suspendovano zbog dopinga, pa su tako poništeni rezultati po dvije takmičarke iz Turske i Rusije i jedne Bjeloruskinje.

Zanimljivo, u disciplini 1.500 metara na Olimpijskim igrama u Londonu Srbiju je predstavljala Marina Munćan, nekoliko godina ranije osvajačica zlatne medalje Univerzijadi u Beogradu. Ona je takmičenje završila u kvalifikacijama, ali kako je ta trka bila daleko brža od one u finalu, ispostavlja se da je nakon svih suspenzija njen trk bio dovoljan za odličje - Marina je u kvalifikacijama trčala 4:11:25, dok je po trenutnom plasmanu Amerikanka stigla do bronze sa 4:11:26!