Ostali sportovi

Beba joj se ritala u stomaku, ona uzela zlato u Parizu: Najljepša priča - dvije medalje u sedmom mjesecu trudnoće!

Autor Nikola Lalović

Džodi Grinam je čudo, uzela je zlato i bronzu u sedmom mjesecu trudnoće!

Izvor: X/H A R S H

Najljepša priča iz Pariza! Nakon što je na Olimpijskim igrama Egipćanka Nada Hafez učestvovala u mačevanju trudna, sada je britanska paraolimpijka Džodi Grinam uzela dvije medalje u streljičarstvu u sedmom mjesecu trudnoće! Ova 31-godišnjakinja postala je prva trudna osvajačica medalje na Paraolimpijskim igrama. 

"Jako sam ponosna na sebe. Imala sam poteškoća i nije bilo lako. Ali sve dok sam zdrava i beba je zdrava, znala sam možemo da se takmičimo. Htjela sam da pokažem da nisam ovdje da bih samo učestvovala, već se i borila za medalju", rekla je za britanske medije. 

Džodi Grinam je u Riju 2016. uzela srebro u miks timu, a nakon što je ispisala istoriju kada je uzela bronzu u Parizu individualno, ona je uspjela da osvoji i zlato u timskoj konkurencijI! Ovo joj je druga trudnoća, a kako kaže sve vrijeme ok se takmičila - osjećala je bebu! "Beba nije prestala da se rita. Kao da je govorila: 'Šta se događa? Stvarno je bučno! Mama, što radiš?'" ispričala je Grinam i dodala: "Definitivno sam plakala više nego ikada prije!"

Džodi Grinam je rođena sa kraćom lijevom rukom, na kojoj nema prste osim kratkog lijevog palca. Ona je ispisala istoriju jer je prva osoba koja ima takav nedostatak, a da se takmiči u streljičarstvu. Počela je da se bavi sportom 2008. godine, a u reprezentaciju je ušla 2014. Već dvije godine kasnije imala je medalju u timskoj konkurenciji, a u individualnoj je došla do četvrfinala.

SJETIMO SE NADE HAFEZ! 

Na nedavno održanim Olimpijskim igrama imali smo sličnu priču. Tada je 26-godišnja Nada Hafez iz Egipta uzela zlato u mačevanju, samo na nekoliko nedjelja do porođaja. Pobijedila je Amerikanku  Elizateb Tarkovski 15:13, da bi potom izgubila od Korejke Jeon Hajoung.

"Šta se događa kada su dvoje takmičara na podijumu zapravo troje! Bila sam to ja, moja rivalka i moja mala beba, koja će tek da se rodi! Moja beba i ja prošli smo kroz brojne izazove, fizičke i emocionalne. Rolerkoster trudnoće je težak sam po sebi, ali borba za očuvanje ravnoteže života i sporta bila je naporna, koliko god da se isplatilo. Pišem ovo da bih rekla da sam ponosna zato što sam izborila svoje mjesto u osmini finala. Srećna sam što sam dobila i povjerenje svog supruga i moje porodice, da bih došla ovako daleko. Ove Olimpijske igre su malo drugačije: Trostruka olimpijka, ali ovog puta nosi i jednog malog olimpijca!", rekla je Nada Hafez