Ostali sportovi

Čekali smo tri decenije, desilo se nemoguće: Pao neoborivi svjetski rekord!

Autor Nikola Lalović

Jakob Ingebrigsen, taj momak zaista nema granice! Sada je brutalno srušio svjetski rekord!

Izvor: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Šta radi ovaj čovjek! Jakob Ingebrigsen je ponovo ispisao istoriju i teško da će ga skoro neko pomjeriti sa mjesta na koje je dotrčao! On je na mitingu Dijamantske lige oborio rekord Danijela Komena na 3.00 metara pošto je trčao 7 minuta, 17 sekundi i 55 stotinki. Postao je prvi u istoriji koji je trčao ispod 7:20, a kakav je ovo uspjeh govori i to što je rekord Danijela Komena iz Kenije stajao netaknut 28 godina.

Popravio je prethodni rekord za više od tri sekunde, a ovo znači da je sedam i po krugova trčao 58,34 sekunde po krugu od 400 metara. Ovaj 23-godišnji Norvežanin na Olimpijskim igrama u Parizu je osvojio zlato na 5.000 metara, u Tokiju je prije tri godine osvojio zlato na 1.500, a ostao je razočaran  jer je u trci na 1.500 metara loše taktizirao i ostao bez medalje kao četvrti.

Ingebrigsen je i u Beogradu osvojio medalju pošto je na Svjetskom prvenstvu u zatvorenom 2022. uzeo srebro, a na Svjetskim prvenstvima na otvorenom ima dva srebra na 1.500 metra i dva zlata na 5,.000 metara. na Evropskim prvenstvima ima 11 zlata i srebro, a u Dijamantskoj ligi tri zlata. Pogledajte kako je oborio svjetski rekord: