Ostali sportovi

Novak ovu Federerovu izjavu nikad nije zaboravio: Đokovića mogu da pobijedim na bilo kojoj podlozi!

Jedna izjava Rodžera Federera iz 2011. godine o Novaku Đokoviću ponovo je postala viralna...

Izvor: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena i u to nema dileme. Ima 24 grend slem trofeja, ukupno 99 titula, konačno je uzeo zlato i na Olimpijskim igrama i tako je upotpunio kolekciju. Teško je reći koja sezona je za njega bila najbolja u karijeri, ali je svakako 2011. godina u užem izboru.

Godinu dana prije toga osvojio je Dejvis kup i to mu je dalo "krila", vezao je 43 meča bez poraza, krenuo je od Australijan opena i prvi poraz doživio je tek na Rolan Garosu i to u polufinalu od Rodžera Federera. Poslije tog duela, a pred početak Vimbldona je Švajcarac dao izjavu koja je očigledno bila motiv više za Srbina u nastavku sezone. Sada je ta izjava ponovo postala viralna na društvenim mrežama.

"Nisam morao ništa da dokazujem u Parizu za svoje samopouzdanje. Znam da mogu da pobijedim Novaka na bilo kojoj podlozi. Radio sam to u prošlosti. To što je u sjajnoj seriji pobjeda ne znači da je nepobjediv. Tako sam razmišljao i prije našeg meča u Parizu", rekao je Federer tada.

Nije se Novak revanširao na londonskoj travi pošto je Rodžer u četvrtfinalu izgubio od Žoa-Vilfreda Conge, pa je Novak dobio Francuza u polufinalu i onda srušio Rafu Nadala u meču za titulu. Zanimljivo je da je tu sezonu završio sa skorom 10-1 protiv Federera i Nadala... "Dobro sam igrao na pariskoj šljaci, igrao sam dobro u najvažnijim momentima protiv Novaka. Ovdje na Vimbldonu imam još više samopouzdanja, bolji sam igrač nego što sam bio u Parizu, tako da očekujem da mogu ovdje da budem još bolji", izjavio je tada Federer aludirajući na to da je izgubio u finalu Rolan Garosa, ali je, kao što smo spomenuli, izgubio u četvtrfinalu Vimbldona iako je tada pričao da ide po titulu.

Novak Đoković sezona 2011 i 2015
Izvor: Youtube/ATP Tour

Tada su ga pitali i za to ko je još u ulozi favorita na Vimbldonu. "Svi iz velike četvorke su u vrhu i osjećaju se dobro na travi, to je možda razlika u odnosu na prošlost gdje se obično bar jedan nije dobro osjećao na ovoj podlozi. Sada je drugačije. Igra Endija Mareja je prirodna na travi, Đoković je uvijek bio odličan, ali nije uradio ništa posebno još uvijek. U dobroj je seriji rezultata, ima mnogo šansi za njega da uradi nešto dobro i ovdje", zaključio je Federer.

Očigledno je da je ta izjava bila samo motiv više za Srbina u toj sezoni. Poslije Australijan opena i Vimbldona osvojio je i Rolan Garos, skor mu je bio 25-1 na grend slemovima. Od Masters turnira podigao je pehare u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu, Rimu, Rodžers kupu u Montrealu. Izgubio je u finalu Sinsinatija od Mareja, dok je u četvrtfinalu mastersa u Parizu predao meč Congi zbog povrede ramena. Osvojio je ukupno 10 titula i završio sezonu sa ukupnim skorom 70-6, dakle dobio je 92 odsto mečeva!