Ostali sportovi

Ani vratili ukradenu bronzu, ali je Amerikanci ne daju! Najveća drama OI, 7 dana suza zbog medalje

Autor Milutin Vujičić

Da li će na kraju bronza pripasti Ani Barbosu ili Džordan Čajls ne zna se ni posle sedam dana od takmičenja u gimnastici na Olimpijskim igrama.

Izvor: Twitter/ROUWAGdeArkan/FinoYossen/Screenshot

Olimpijske igre u Parizu su završene, međutim i dalje traje drama oko jedne od medalja. Još prije sedam dana rumunska gimnastičarka Ana Barbosu osvojila je bronzanu medalju u disciplini parter, ali još dok je slavila primjetila je da su naknadno promijenili ocjene i "častili" njenu rivalku iz SAD Džordan Čajls.

Uplakana je shvatila da je ostala bez bronze, ali njen Savez nije odustao od nje. Pet dana kasnije njena žalba je privremeno usvojena na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani i djelovalo je da je tim potezom stavljena tačka na čitavu dramu, međutim sada su u kontru krenuli Amerikanci. Američka gimnastička federacija ne odustaje od borbe za bronzu i učiniće sve da je dobije Džordan Čajls, objavili su u saopštenju.

O čemu se radi i zašto je uopšte nastala cijela frka? U toku takmičenja američki tim uložio je žalbu na rezultat svoje takmičarke Džordan Čajls i tako joj je prvobitna ocjena promijenjena na 13.766, pošto su smatrali da težina vježbe nije ocijenjena kako treba (prepravljena sa 5,8 na 5,9). Na taj način ostala je za 0.066 poena ispred Ane Barbosu i uzela je "njenu medalju".

S druge strane Rumuni su takođe bili nezadovoljni bodovanjem, i smatrali su da je i Ana Barbosu "zakinuta" i njihova žalba nije prošla na takmičenju, ali su na višoj instanci tražili pravdu. Sudu za sportsku arbitražu u Lozani uložili su primjedbu da je žalba Amerikanaca na bodovanje Džordan Čajls uslijedila prekasno, odnosno nakon predviđenog minuta za to. Žalba je usvojena i tim potezom je Ani Barbosu vraćena medalja, ali sada Amerikanci tvrde da to nije bilo u skladu sa pravilima.

"U nedelju smo zvanično poslali žalbu i video dokaz Sudu za sportsku arbitražu u Lozani gdje pokazujemo da je žalba našeg selektora bila unijeta posle 47 sekundi nakon što su objavljeni rezultati, odnosno unutar minuta koliko imamo da podnesemo žalbu u skladu sa pravilima", navodi se u pismu koje je u nedelju objavio Gimnastičarski savez SAD uz poruku da zbog toga traže da se bronzana medalja oduzme Ani Barbosu i vrati Džordan Čajls, koja je nakon poslednje presude "pala" tek na peto mjesto što je veliki udarac na nju.


Da li će se situacija na tabeli ponovo mijenjati je veliko pitanje pošto je iza nas već sedam dana drame u kojoj najviše ispaštaju dvije gimnastičarke. Igranje sa emocijama i mentalnim zdravljem već je dovelo do toga da Džordan Čajls obriše sve društvene mreže, dok bi bilo surovo da Ana Barbosu i po drugi put osjeti kako je kada joj oduzmu nešto što je zaslužila "na terenu".

Na kraju, možda je najbolje rješenje da se obije nagrade bronzanim medaljama, što svakako ne bi bio ni toliki presjedan na Olimpijskim igrama, kada je već napravljen skandal kakav se ne pamti.