Ostali sportovi

"Tužni smo zbog zlostavljanja koje trpi!" MOK se oglasio zbog žene sa muškim hormonima

Autor Dušan Ninković

Iman Helif je žena sa povišenim nivoom muških hormona i takmiči se u ženskoj konkurenciji.

Izvor: Eurosport/Printscreen

Olimpijske igre u Parizu donijele su nam veliki skandal u svijetu boksa! Alžirka Iman Helif savladala je Italijanku Anđelu Karini nakon samo 46 sekundi u ringu, nakon što je zadala dva udarca u lice i protivnicu naterala da zatraži prekid meča. Tako su obje sportistkinje stigle u centar pažnje, a čitava planeta priča o bokserki iz Alžira jer je Iman Helif rođena kao žena sa povišenim nivoom muških hormona.

Nakon što je Svjetska bokserska federacija utvrdila da Helif ima povišen nivo muških hormona, ona je suspendovana sa Svjetskog prvenstva 2023. godine. Ipak, Međunarodni olimpijski komitet nije se pridržavao istih pravila - na osnovu toga što joj u svim dokumentima piše da je žena, dozvoljeno joj je da se takmiči u ženskoj konkurenciji, isto kao što je bio slučaj prije tri godine u Tokiju.

Zbog svega što se desilo u četvrtak popodne, morao je sa de oglasi MOK. Saopštenje Međunarodnog olimpijskog komiteta prenosimo u cjelosti:

"Svaka osoba ima pravo da se bavi sportom bez disjkriminacije.

Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru Olimpijskih igara Paris 2024 poštuju pravila o podobnosti i ulasku u takmičenje, kao i sve važeće medicinske propise koje je utvrdila "Boxing Unit Paris 2024" (PBU). Kao i na prethodnim Olimpijskim igrama u boksu, pol i starost sportista zasnovani su na njihovom pasošu.

Ova pravila su se primjenjivala i tokom perioda kvalifikacija, uključujući bokserske turnire na Evropskim igrama 2023, Azijskim igrama, Panameričkim igrama i Pacifičkim igrama, kvalifikacionom turniru u Dakaru (Senegal) 2023. godine, kao i dva svjetska kvalifikaciiona turnira održana u Busto Arsiziju (Italija) i Bangkoku (Tajland) 2024. godine, koji su uključivali ukupno 1.471 različitog boksera iz 172 Nacionalna olimpijska komiteta (NOC), Tim boksera izbeglica i pojedinačne neutralne sportiste, i obuhvatili više od 2.000 kvalifikacionih borbi.

PBU je koristila pravila iz boksa na Olimpijskim igrama Tokio 2020 kao osnovu za razvoj svojih propisa za Pariz 2024. Ovo je učinjeno kako bi se minimizirao uticaj na pripreme sportista i garantovala doslednost između Olimpijskih igara. Ta pravila iz Tokija 2020. bila su zasnovana na pravilima nakon Rio 2016, koja su bila na snazi prije suspenzije Međunarodne bokserske federacije od strane MOK-a 2019. godine i naknadnog povlačenja njenog priznanja 2023. godine.Vidjeli smo u izvještajima obmanjujuće informacije o dvije žene sportistkinje koje se takmiče na Olimpijskim igrama Pariz 2024. Ove dvije sportistkinje su se takmičile u međunarodnim bokserskim takmičenjima godinama u ženskoj kategoriji, uključujući OI Tokio 2020, Svjetsko prvenstvo Međunarodne bokserske federacije (IBA) i turnire koje je odobrila IBA.

Ove dvije sportistkinje su bile žrtve iznenadne i proizvoljne odluke IBA-e. Pred kraj Svjetskog prvenstva IBA 2023, iznenada su diskvalifikovane bez ikakvog odgovarajućeg postupka. Prema zapisnicima IBA-e dostupnim na njihovom veb sajtu, ovu odluku je prvobitno donio samo generalni sekretar i izvršni direktor IBA. IBA odbor je tek kasnije ratifikovao ovu odluku i potom zatražio da se uspostavi procedura za slične slučajeve u budućnosti i takvi slučajevi nađu u IBA pravilnicima. Zapisnici takođe navode da bi IBA trebala da 'uspostavi jasnu proceduru za testiranje pola'.

Trenutna agresija prema ovim dvijema sportistkinjama zasniva se potpuno na ovoj proizvoljnoj odluci, koja je donesena bez odgovarajuće procedure - naročito s obzirom na to da su ove sportistkinje godinama učestvovale u takmičenjima najvišeg nivoa. Ovakav pristup je suprotan dobrom upravljanju. Pravila o podobnosti ne bi trebala da se mijenjaju tokom takmičenja, a bilo kakve promjene pravila treba da slijede odgovarajuće procese i da budu zasnovane na naučnim dokazima.

Međunarodni olimpijski komitet je posvećen zaštiti ljudskih prava svih sportista koji učestvuju na Olimpijskim igrama u skladu sa Olimpijskim poveljom, Etičkim kodeksom MOK-a i Strateškim okvirom MOK-a za ljudska prava. MOK je tužan zbog zlostavljanja koje ove dvije sportistkinje trenutno trpe. Priznanje IBA povukao je MOK 2023. godine nakon njene suspenzije 2019. godine. Povlačenje priznanja potvrdio je Sportski arbitražni sud (CAS). MOK je jasno stavio do znanja da mu je potrebno da nacionalni bokserski savezi postignu konsenzus oko nove međunarodne federacije kako bi boks bio uključen u sportski program OI Los Anđeles 2028", navodi se u saopštenju.