Ostali sportovi

Skandal na Olimpijskim igrama u Parizu: Italijanka predala boks meč biološkom muškarcu!

Autor Dušan Ninković

Još jedan kontroverzan meč na Olimpijskim igrama u Parizu.

Izvor: Eurosport/Printscreen

Italijanka Anđela Karini odlučila je da preda borbu na Olimpijskim igrama u Parizu nakon samo 46 sekunde nakon što je dobila snažan kroše u lice. Možda bi Anđela protiv neke druge protivnice bila konkurentnija, ali ovo nije bio običan meč... Razlog za povlačenje italijanske bokserke nalazio se u drugom uglu - tamo je bila predstavnica Alžira u kategoriji do 66 kilograma Iman Helif, koja je biološki muškarac.

Prije samo nekoliko mjeseci Helif je izbačena sa Svjetskog prvenstva u boksu jer je Svjetska bokserska federacija utvrdila da je biološki muškarac, ali je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio da Iman predstavlja Alžir u Parizu jer se u svim dokumentima navodi da je ženskog pola. Tako je Iman Helif postala glavna tema bokserskog turnira na Olimpijskim igrama, a italijanska bokserka dodatno je gurnula u centar pažnje nastup biološkog muškarca Jer posle 45 sekundi i snažnog udarca u lice kao da više nije željela da učestvuje.

Tokom uvodnih sekundi meča Helif je snažnim krošeom pogodila Karini, ali u prvi mah nije djelovalo da je taj udarac napravio mnogo štete Italijanki. Ipak, Anđela je procijenila da joj je sasvim dovoljno učestvovanja u meču koji nikada nije trebalo da se desi. Na to su je upozoravali čak i treneri, ali i ljubitelji boksa iz Italije koji su joj slali poruke.

"Ne ulazi u ring, opasno je, to je muškarac", glasile su poruke koje je Anđela Karini dobijala prethodnih dana, otkrio je nakon meča njen trener. On je u potpunosti podržao odluku svoje bokserke da prekine okršaj već u prvoj rundi, ali se na kraju meča pozdravio sa Iman Helif. Anđela to nije željela da uradi, već je kleknula na sredinu ringa i zaplakala! Pogledajte detalje meča:

Iman Helif nije jedini ovakav slučaj na Olimpijskim igrama u Parizu. Kontroverzan je i nastup Juting Lin iz Kineskog Tajpeha. Međunarodna bokserska federacija i nju je suspendovala sa Svjetskog prvenstva održanog 2023. godine u Nju Delhiju. Tada je utvrđeno da su biološki muškarci, ali MOK nije primijenio ista pravila.

"Neću da komentarišem pojedince. To je stvarno zlonamjerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji učestvuju u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene i to je nama dovoljno", rekao je portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams. Ovo je kroše zbog kojeg je prekinut meč: