Ostali sportovi

"PROGUTALA SAM DOSTA VODE, USKORO ĆEMO SAZNATI SVE!" Takmičarka otkrila: U Seni sam osjetila ono što ne bi trebalo

Izvor Kurir

Reprezentativka Belgije u trijatlonu, Žolien Vermelen, otkrila je šta je vidjela i osjetila dok je plivala u zagađenoj rijeci Seni.

Izvor: Jasper Jacobs / Zuma Press / Profimedia

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu insistirali su da se takmičenje u trijatlonu održi na Seni, iako je preko jednog vijeka zbog lošeg kvaliteta vode strogo zabranjeno plivanje u rijeci. Čak se i gradonačelnica okupala u rijeci prije početka OI, ali kada je došlo vrijeme za takmičenje ustanovljeno je da je nivo ešerihije koli u vodi preveliki i otkazani su svi treninzi. Zatim je i muško takmičenje u plivanju pomjereno za dan, a onda se preko noći Sena "očistila" i javljeno je da će se takmičenje održati, i održalo se.

Svima je jasno kao dan da su ovim potezom organizatori ozbiljno ugrozili zdravlje sportista.

Belgijanka koja je nastupala u trijatlonu nakon trke je rekla da "voda nije imala ukus koka-kole ili sprajta" i priznala je da ozbiljno strhuje da će se razboljeti.

"Popila sam puno vode, pa ćemo sutra znati da li sam bolesna ili ne", rekla je Vermelen i dodala:

"Plivajući ispod mosta, osjetila sam i vidjela stvari o kojima ne bih trebalo previše da razmišljam. Sena je prljava sto godina, pa ne mogu da kažu da je bezbjednost sportista prioritet. To su volovi!"

Ona je istakla da je preduzela mjere predostrožnosti da se ne razboli, ali je ipak progutala dosta vode tokom takmičenja.

"Da se trka nije održala to bi bila sramota za organizaciju, za Pariz, za Frncusku. Bilo je sad ili nikad, nisu mogli da otkažu trku. Sada im ostaje da se nadaju da neće biti previše bolesnih sportista", rekla je Vermelen koja je takmičenje završila na 24 mjestu.