Ostali sportovi

NAJLJEPŠA PRIČA IZ PARIZA! Prije 40 godina je zbog BIZARNOG RAZLOGA ostala bez plasmana na OI, a sada je DEBITOVALA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Sport je najljepša stvar na svijetu, a Olimpijske igre kao najveća smotra iznova i iznova pokazuju da je snove moguće ostvariti bez obzira na pol, rasu, godine, opredjeljenje.

Izvor: Printscreen Instagram

Jedan od primjera da nikada ne treba odustajati je i Ženg Žijing (58) koja je debitovala na Olimpijskim igrama 40 godina kasnije nego što je to prvobitno trebalo da se dogodi!


Ova stonoteniserka koju je trenirala majka u rodnoj Kini je već sa 9 godina postala profesionalac, sa 12 je uspjela da osvoji juniorsko prvenstvo, a sa 18 je bila član nacionalnog tima - na pragu odlaska na Olimpijske igre. Promjena reketa (prelazak na dvostrane) znatno joj je uticao na igru, nikako nije mogla da pronađe formu, izgubila je status reprezentativke, a ovo ju je toliko pogodilo, da je odlučila da u potpunosti ostavi sport koji voli.

Život je Ženg odveo preko okeana, čak do Čilea, a tamo je trenirala mlade stonotenisere.

Ipak, ovo joj nije bilo dovoljno da preživi, te je 2000. godine odlučila da se skroz povuče iz sporta koji joj je do tada bio sve i da se posveti "pravom" poslu.


Pandemija je promijenila svijet iz korena, a tako i Ženg, koja je u vrijeme ograničenja i lokdauna 2020. godine odlučila da kupi sto za stoni tenis i da rekreativno "udari koju lopticu".

Ovo je kod nje vratilo staru strast, a odlučila je da nije kasno da pojuri svoje snove iz djetinjstva.

Odlučila je Žijing da će probati da se kvalifikuje na Olimpijske igre, a to je i uspjela sa 58 godina života.

Debitovala je u Parizu 27. jula, ali je poražena od protivnice iz Libana rezultatom 4:1.

Ovo je ipak nije obeshrabrilo, od stonog tenisa neće ponovo odustajati, a sigurno je da će predstavljati inspiraciju za mnoge mlade naraštaje da slijede svoje snove!