Ostali sportovi

NEVIĐEN SKANDAL U PARIZU! Otkazano takmičenje na Olimpijskim igrama, uzalud potrošeno 1,5 milijardi eura!

Autor Nebojša Šatara

Sena i dalje nije dovoljno "čista" da bi se u njoj održavao trijatlon i takmičenje je pomjereno za dan kasnije, ali ne postoje nikakve garancije da će do tada sve biti kako treba.

Izvor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Zbog kvaliteta vode u rijeci Seni prvo su otkazani treninzi trijatlona na Olimpijskim igrama u Parizu, a sada i muško takmičenje koje je bilo planirano za danas od osam časova. Za sada, zbog vremenskih uslova i problema sa kvalitetom vode, donijeta je odluka da se takmičenje održi u srijedu od 10.45, za šta i dalje ne postoje garancije da će do tada sve biti kako treba.

Uprkos ranijim uvjeravanjima gradskih i državnih vlasti da je sada kvalitet vode u Seni doveden na optimalan nivo i da nema nikakve opasnosti da se u njoj održi takmičenje, istina je malo drugačija i to je trenutno najveća noćna mora organizatora.

"Pariz 2024 i Svjetska trijatlon organizacija ponavljaju da je prioritet zdravlje sportista, a testovi koji su napravljeni danas na Seni pokazuju da kvalitet vode nije pokazao dovoljne garancije koje bi dozvolile da se takmičenje održi. Nažalost, meteorološka situacije je van naše kontrole, tako da kiša koja je padala 26. i 27. jula u Parizu može da pokvari kvalitet vode. Iako je bilo popravljanja kvaliteta u posljednjim satima, očitavanja na pojedinim dijelovima rijeke pokazala su da su iznad prihvatljivih granica za takmičenje", poručuju i Svjetske trijatlon organizacije.


Nakon što nisu mogli da se održe ni treninzi, sportisti su postali bijesni jer je to potpuni debakl za Francusku ako se zna da je kupanje u Seni zabranjeno već duže od jednog vijeka zbog lošeg kvaliteta vode, a sada je uloženo 1,5 milijardi dolara da bi se rijeka očistila. I opet nije bilo dovoljno...

Inače, još početkom juna uočeno je preveliko prisustvo bakterije ešerihija koli, odnosno nije uklonjena uprkos tolikom novcu, pa čak ni marketinški trik gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo da se okupa u Seni - nije pomogao. Sada za sve krive kišu.

Inače, još od 2015. traje borba Francuza sa čišćenjem Sene i obezbijeđen je ogroman budžet, ali plan za sada nije izveden. Sada su ozbiljno zabrinuti i trijatlonci koji postavljaju pitanje da li će im propasti dolazak u Pariz. Olimpijski trijatlon se inače sastoji od tri sportska takmičenja, plivanja (1,5 km), biciklizma (40 km) i trčanja (10 km). Takmičenje se održava individualno kod mušakaraca i žena, kao i "miks" štafeta.