Ostali sportovi

EVO ZAŠTO SE SPORTISTI TUŠIRAJU POSLIJE SVAKOG SKOKA U BAZEN

Autor Nebojša Šatara

Mnogo su primijetili u prenosu, a ovo je istina!

Izvor: TIMOTHY CLARY / AFP / Profimedia

Ljubitelji vodenih sportova primijetiće na Olimpijskim igrama u Parizu veoma zanimljiv detalj - da se svi učesnici takmičenja u skokova u vodu tuširaju odmah nakon što napuste bazen. A, to rade da bi zaštitili svoja tijela.

Gledaoci Olimpijskih igara na TV-u uočili su da se olimpijci odmah upute ka tuševima iz kojih teče veoma topla voda, koja pomaže da im mišići ostanu opušteni prije nego što sljedeći put krenu u vodu. Pošto je njihov sport takav da u nekoliko sati izvode više veoma zahtjevnih skokova, povećava se i rizik da prilikom nekog od njih zadobiju povrede.

Kratko, jednostavno tuširanje poslije skoka pomaže im da drastično smanje rizik od grčeva ili od istezanja mišića kada stanu na dasku i spremaju se za skok. I podjednako važno, spiraju hlor iz vode u bazenu, što ih štiti i od eventualne iritacije očiju.

Na Olimpijskim igrama takmičarke i takmičari bore se za medaljueu skokovima sa odskočne daske na tri metra i sa platforme na 10 metara u muškoj i ženskoj konkurenciji, individualno i sinhrono.