Ostali sportovi

MAKRON VRIŠTAO ZBOG "NOVOG FELPSA: Zapamtite ovo ime, najveći svih vremena ga je već dobro naučio!

Autor Mladen Šolak

Novi plivački heroj je Francuz. I njegovo ime već zna cio svijet.

Izvor: YouTube/Emmanuel macron/eurosport

Francuska plivačka senzacija, 22-godišnji Leon Maršan novi je olimpijski šampion u trci na 400 metara mješovitim stilom. Iako je na početku poslednje dionice trke plivao brže od svjetskog rekorda (4:02,50), koji je sam postavio, osvojio je zlato postavivši novi olimpijski rekord - 4 minuta i 2,95 sekunde. Maršan je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki oborio rekord legendarnog Majkla Felpsa i raspalio maštu navijača, koji ga vide kao jednog od najvećih ikad. Iako ima samo 22 godine, mnogi ga nazivaju "novim Majklom Felpsom", osvajačem čak 28 olimpijskih medalja, od kojih je čak 23 zlatno.

Da poređenja nisu potpuno neutemeljena dokazuje i podatak da Maršana trenira upravo Felpsov trener, Bob Njumen. Učitelj najvećeg plivača u istoriji sada brusi novi, francuski biser i ide mu fenomenalno. Maršana je odmah posle trijumfa u Parizu pozvao i predsjednik Francuske, Emanuel Makron. "Rekao mi je da je gledao trku sa porodicom i da su svi vrištali kada sam pobijedio", rekao je Maršan na konferenciji za novinare.

Leon Maršan rođen je u Tuluzu u maju 2022. godine, visok je 187 centimetara i težak 77 kilograma. Na najveću scenu se u seniorskoj konkurenciji prvi put probio na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, kada je osvojio zlata u svojoj disciplini i u trci na 200 metara i u trci na 400. Godinu kasnije, na istom takmičenju u Fukuoki odbranio je najsjajnija odličja i dodao im i zlato u trci na 200 metara prsno.

Kada je video njegovu trku u Fukuoki, Felps je znao da je Francuz spreman za najveća djela. "Kada sam vidio da se Leon okreće na 100 metara do kraja i da je za dužinu tela brži od svjetskog rekorda, znao sam da će ga oboriti", kazao je Amerikanac, čuven i po kontroverznoj pobedi protiv Milorad Čavića na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu.

Naravno da je Maršan napamet naučio svaki detalj trke u kojoj je Felps oborio svetski rekord. "Gledao sam tu njegovu trku mnogo puta. Kada sam ja završio svoju, prema oduševljenju navijača sam znao da sam uspeo i pre nego što sam pogledao ka semaforu".

Majkl Felps je u Pekingu osvojio čak osam zlata. Maršan će imati sasvim dovoljno vremena da ga stigne, ako je zaista "Novi Majkl Felps".