Ostali sportovi

OLIMPIJSKE IGRE ĆE SE ODRŽAVATI I NA DRUGOM KONTINENTU?! Pogledajte o kom sportu je riječ

Autor Marko Radinković

Takmičenje u surfovanju, na Olimpijskim igrama u Parizu, održavaće se u Atlanskom okeanu na Tahitiju.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Iako se Olimpijske igre 2024. Održavaju u Parizu, svi sportski događaji neće biti smješteni direktno u gradu na Seni. Neki će svoje takmičenje krenuti iz Lila, a u funkciji su i fudbalski stadioni u Nici, Marseju, Lionu, Bordou, pored stadiona Parka Prinčeva i Nacionalnog stadiona Francuske koji se nalaze u glavnom gradu Francuske.

Međutim, pažnju je privukla informacija da će se takmičenje u surfovanju održavati čak 15.000 kilometara od Pariza na Tahitiju koje pripada američkom kontinentu. Razlog toga je što se u Parizu, a ni u Francuskoj, ne mogu napraviti pogodni uslovi za surfere. Naravno, i prije se dešavalo da se dosta sportskih događaja ne održavaju u gradu koji je domaćin Igara, ali ovo je definitivno najdalje udaljeno mjesto održavanja nekog događaja od grada domaćina.

Olimpijske igre u Parizu su po mnogo tome drugačije od ostalih, a nakon što su smjestili takmičenje u surfovanju na drugi kontinent, Pariz je prvi grad koji je održavao ceremoniju otvaranja Igara van stadiona. Umjesto stadiona, izabrali su rijeku Senu, te su sportisti bili smješteni na brodovima odakle su učestvovali u defileu.

Takmičenje u surfovanju počinje danas, a finala će se održati 31. jula ukoliko vremenski uslovi i uslovi mora budu dozvoljavali.