Ostali sportovi

OVO NISTE VIDJELI U TV PRENOSU: Izrael i Palestina na otvaranju Olimpijskih igara, jedne izviždali!

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte kako je izgledao dolazak sportista iz zaraćenih zemalja Izraela i Palestine.

Izvor: YouTube/Olympics/Screenshot

Olimpijske igre u Parizu otvorene su u petak svečanom ceremonijom na reci Seni, pa je tako na brodovima prodefilovalo više od 200 zemalja učesnica. Mjesta nije bilo za Rusiju i Bjelorusiju, koje zbog rata u Ukrajini nemaju dozvolu da učestvuje i njihovi olimpijci moraju da se takmiče pod neutralnom zastavom, ali je sa druge strane dozvoljeno učešće Izraelu što je izazvalo revolt kod pojedinih navijača.

Tako se na društvenim mrežama pojavio snimak koji pokazuje da nisu gledali blagonaklono na njihov dolazak na Olimpijske igre i ceremoniju otvaranja. Na jednom od vimeo-bimova u Parizu, gdje su udaljeniji navijači mogli da gledaju defile, može da se čuje da su dočekani zvižducima. Pogledajte kako je to izgledalo:


Ove godine na Olimpijskim igrama Izrael inače predstavlja 88 sportista i zbog njih je bezbjednost u Parizu podignuta na maksimum, tako da će sve vrijeme posebno obezbjeđenje biti uz izraelske olimpijce.

Takođe, Palestina će učestvovati na Olimpijskim igrama i ima osmoro sportista. Prema informacijama koje je objavila "Palestinska kampanja za akademski i kulturološki bojkot Izraela", čak 69 olimpijaca Palestine je ubijeno od početka sukoba prošlog oktobra. Ovo je njihovo inače osmo učešće na OI, pošto su prvi put debitovali još 1996. godine, a pogledajte kako su njihovi sportisti dočekani na Seni.