Ostali sportovi

UBIJALI IH I DAVILI USENI,PA TJERALI DA SE TU RADUJU: Politička poruka sa otvaranja OI koja vam je promakla!

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte šta su uradili Alžirci koji nisu željeli da njihova borba bude zaboravljena.

Izvor: Twitter/tancredipalmeri/Screenshot

Olimpijske igre u Parizu počele su spektakularnom ceremonijom koja je prvi put održana van stadiona. Odlučeno je da defile bude na reci Seni, pa su tako sportisti iz više od 200 zemalja sa brodova mahali zastavama svojih zemalja. Neki od njih privukli su veću, neki manju pažnju, a gotovo svima je promakao detalj koji je - ako se malo bolje pogleda - zapravo obilježio otvaranje.

Dogodio se to već na samom početku, kada je predstavljena delegacija Alžira. Izmamili su velike aplauze okupljenih duž obale, prosto mnogo Alžiraca i živi u Francuskoj i najpoznatiji od njih Zinedin Zidan je nosio baklju, a samo rijetki su oni koji su primijetili i detalj sa broda. Sportisti iz Alžira bacili su cvijeće u Senu i imaju poseban razlog zbog čega su to uradili. I niko to nije smio da im zabrani.

Na ovaj način, Alžirci su odali sjećanje žrtvama Pariskog masakra počinjenog 17. oktobra 1961. godine. U pitanju je stravičan zločin koji su počinili pripadnici francuske Nacionalne policije pod vođstvo Morisa Papona. Tog dana je posle burnih uličnih demonstracija, koje je organizovao Front nacionalnog oslobođenja Alžiraca, došlo do velike racije, hapšenja i ubistava. Alžirci su tražili svoju nezavisnost od Francuske i nisu je dobijali, pa su na ulicama Pariza potražili pravdu. Nažalost, po mnoge od njih to se završilo tragično.


Uhapšene demonstrante policija je ubijala - i rafalima i premlaćivanjem - a potom je tijela bacala u Senu. Veliki broj ljudi je izgubio život i procjenjuje se da je poginulo najmanje 40, a neki izvori kažu i preko 200 ljudi. I sve do kraja devedesetih godina prošlog veka, Francuzi su i zataškavali taj jeziv zločin.

Alžirci ipak to nisu zaboravili, zato je 45 članova delegacije Alžira bacalo cvijeće u rijeku, da podsjeti da iako je danas nikad čistija, da se na njoj održava ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, ipak puna krvave prošlosti.