Ostali sportovi

MEKDONALDS IZBAČEN SA OLIMPIJSKIH IGARA! Francuzi rekli ne brzoj hrani, evo šta su spremili!

Autor Nikola Lalović

Sportisti će jesti mnogo zdravije nego na prethodnim Olimpijskim igrama.

Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO

Uglavnom znamo kako izgleda olimpijsko selo, pošto se danima pred Olimpijske igre pojavljuju slike kreveta koji često nisu baš odgovarajući za recimo košarkaše ili odbojkaše. Ali šta jedu sportisti tokom Olimpijskih igara? E, pa Francuzi nisu htjeli da dozvole da se sportisti kao u Londonu 2012. godine žale što jedu hranu iz Mekdonaldsa!

Kroasani, poširana jaja, krem od artičoke, razne vrste sireva, tartufi su samo dio menija koji su vrhunski francuski kuvari spremili za ove Olimpijske igre. Tu su naravno i čuveni francuski bageti i peciva, navodno će biti posluženo preko 800 hljebova dnevno. Šef keteringa Olimpijskih igara 2024. godine Filip Vurc je istakao da Mekdonalds više nije sponzor Olimpijskih igara, pa sportisti ne moraju da se brinu za ishranu.

"Fer je reći da će ovo biti mnogo zdravije Olimpijske igre. Neće biti Mekdonaldsa, služićemo mnogo zdraviju hranu. Biće mnogo manje brze hrane, zaista pokušavamo da ponudimo vispok kvalitet. Pokušali smo da promovišemo dobro poznatu francusku kuhinju, koja naravno ima veliku reputaciju širom svijeta. Jedna od stvari koje su specifične je što će šef kuhinje biti kuvar sa Mišelinovom zvjezdicom, pa će sportisti moći da otkriju vrhunske francuske specijalitete. Imamo četiri kuvara sa Mišelinovom zvjezdicom i njihovih osam recepata", rekao je Filip Vurc. 

On je takođe naveo da se sarađivalo sa ekološkim ekspertima kako bi se što više smanjilo bacanje hrane, a naveo je i da je meni za sportiste napravljen u saradnji sa nutricionistima i sportskim ekspertima.  

"Čak su i njihovi meniji sklopljeni u saradnji sa sportskim nutricionistima, tako da je kuhinja na najvišem nivou, poštuje ono što je sportistima neophodno. Naravno biće hot dogova i burgera, ali ne u našoj glavnoj trpezariji nego na posebnim mjestima na kojima će moći da se uzmu za ponijeti. Naravno meso je 100 odsto francuskog porijekla", navedeno je iz centrale Olimpijskih igara.

BONUS VIDEO: