Ostali sportovi

VATERPOLO KLUBOVI HRVATSKE NEĆE IGRATI U KOTORU

Autor Anđela Vukčević Izvor Pobjeda

U dopisu, koji potpisuje državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, navodi se da je ova preporuka donijeta nakon savjetovanja sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova.

Izvor: MN Press

Naziv gradskog bazena „ Zoran Džimi Gopčević“ u Kotoru je dodatno jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore - stav je Ministarstva turizma i sporta Hrvatske.

To se navodi u dopisu hrvatskog ministarstva upućenom 15. jula ove godine predsjedniku Vaterpolo saveza Mladenu Drnasinu, sa preporukom da vaterpolo klubovi iz Hrvatske ne gostuju i ne igraju na gradskom bazenu u Kotoru dok se ne promijeni ime bazena, piše Pobjeda.

U dopisu, koji potpisuje državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, navodi se da je ova preporuka donijeta nakon savjetovanja sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova.

Raniji naziv bazena bio je „Nikša Bićun“, a od 2021. godine „Zoran Džimi Gopčević“. Hrvatsko ministarstvo reagovalo je nakon promjene naziva bazena, ističući da je Gopčević bio čuvar zloglasnog logora Morinj 1991. godine.

U dopisu hrvatskog ministarstva turizma i sporta, koji je proslijeđen i na nekoliko adresa u Crnoj Gori, poput Vaterpolo saveza Crne Gore i vaterpolo klubova, kaže se da je razlog za ovakvu odluku, jer gradski bazen u Kotoru, odlukom Skupštine opštine Kotor, nosi naziv po Zoranu Gopčeviću, jednom od zapovjednika straže logora Morinj u kojem su za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku bili zatočeni, maltretirani i ubijani hrvatski civili i branitelji, a o čemu postoje brojna svjedočanstva hrvatskih zatočenika tog logora.

“Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori”, kaže se u dopisu u koji je Pobjeda imala uvid. O ovoj preporuci i razlozima za njeno donošenje upoznata je i krovna evropska organizaciju European Aquatics.

Prebacivanje odgovornosti

O ovom problemu Pobjeda je pisala u martu ove godine, nakon što se VPK Primorac vratio u Prvu ligu, a predsjednik tog kluba Siniša Kovačević Pobjedi kazao da je, i pored ovog uspjeha, klub suočen sa problemom, jer hrvatski vaterpolo klubovi neće da igraju na bazenu u Kotoru nakon što je 2021. godine promijenjen naziv bazena „Nikša Bućin“ u „Zoran Džimi Gopčević“.

Predsjednik VKP Primorac Siniša Kovačević potvrdio je juče ovu vijest, ali nije želio da komentariše, uz obrazloženje da će se po ovom pitanju oglasiti narednih dana.

Kovačević je tada za Pobjedu ocijenio da je VPK Primorac žrtva političkih pritisaka iz Hrvatske i nečinjenja dosadašnjih vlada Crne Gore, piše Pobjeda.

“Ovo mora da se riješi na državnom nivou, jer „Primorac“ ne može ništa da uradi sam, pa čak ne može ni Opština Kotor. Ovo mora da riješi Vlada, odnosno država Crna Gora”, kazao je Kovačević tada, dok još nijesu imali zvaničan stav Vaterpolo saveza Hrvatske, već samo usmene instrukcije da hrvatski klubovi ne igraju utakmice na bazenu u Kotoru. Kovačević je podsjetio da je prije deset i više godina na bazenu u Kotoru odigran memorijalni turnir koji je nosio naziv „Zoran Džimi Gopčević“ na kojem je učestvovao VK Medveščak iz Zagreba, te da ne zna šta se u međuvremenu desilo pa Hrvatska sada ima drugačiji stav. Podsjeća i da je 2016. godine upravo Hrvatska građanska inicijativa u kotorskom parlamentu glasala za davanje naziva ulice u Orahovcu Zoran Džimi Gopčević.

“Šta se naknadno desilo, da li su u međuvremenu došli do nekih novih informacija, saznanja, dokaza, ne znam. U svakom slučaju neke svoje tvrdnje bi morali potkrijepiti dokazima, a eventualnu odluku o promjeni naziva bazena morali bi donijeti odbornici kotorskog parlamenta”, kazao je Kovačević.

Sporna odluka

Inicijativu da se bazen zove po poznatom vaterpolo asu Zoranu Džimiju Gopčeviću, koji je preminuo 30. septembra 2000. godine, dali su Vaterpolo i plivački savez Crne Gore, VPK Primorac, VA Kataro i Vaterpolo savez Srbije. Za tu odluku glasalo je 17 odbornika vladajuće većine u Skupštini opštine Kotor, ali i šest ili sedam opozicionih odbornika, uključujući i odbornike DPS-a.

Nakon usvajanja odluke o promjeni naziva bazena, ubrzo je uslijedila reakcija iz susjedne Hrvatske, tamošnjeg ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP), koje je uputilo protestnu notu Crnoj Gori i osudilo odluku kotorske SO o imenovanju zimskog bazena Zoran Džimi Gopčević, koji je, kako su saopštili, bio čuvar zloglasnog logora Morinj 1991. godine, a da su zatvorenici logora u Morinj svjedočili da je Gopčević kao zapovjednik smjene straže u logoru učestvovao u mučenju i maltretiranju. Iz MVEP Hrvatske tada je navedeno da je ,,krajnje neprihvatljivo da se javni objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine i da takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo sa Crnom Gorom, te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose“.

I gradonačelnik grada Dubrovnik Mato Franković uputio je tada javno pismo predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću, u kojem je, između ostalog, izrazio nadu „da ćete svjesni pogreške koju je napravilo Vaše Općinsko vijeće razmotriti promjenu imena navedenog bazena, jer isto predstavlja nepremostiv jaz između dva naša grada“. I VK Mladost iz Zagreba se tada oglasio saopštavajući da su svi hrvatski klubovi odlučili da ne igraju utakmice na bazenu u Kotoru. Potom je predsjednik Vaterpolo saveza Hrvatske u ime Upravnog odbora poslao dopis i predsjedniku PVS Crne Gore, sa stavom da iz poznatih razloga hrvatski klubovi, nažalost, neće nastupati na utakmicama na bazenu u Kotoru. U cilju prevazilaženja takve situacije, Upravni odbor Regionalne vaterpolo lige je donio odluku da se sezona takmičenja odigrava turnirski, te da Kotor neće biti domaćin nekog od turnira, niti u Premijer ni A1 ligi. Kako sada stvari stoje, ni četvrtu tamičarsku sezonu zaredom, hrvatski vaterpolo klubovi neće igrati utakmice na bazenu u Kotoru.

U susret godišnjici smrti Zorana Gopčevića 2020. godine i povodom otvaranja rekonstruisanog gradskog bazena, vaterpolo trener Pavle Vičević, otac proslavljenog vaterpoliste Mirka Vičevića, osnivača Akademije Kataro, koji je i predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, pokrenuo je inicijativu kod nadležnih opštinskih organa, da zimski bazen u Škaljarima nosi ime Zorana Gopčevića. On je tada za Radio Kotor kazao da je ta ideja dugo u njegovim mislima.

“Početkom godine dao sam taj prijedlog na sjednici Odbora Skupštine vaterpolo akademije Kataro, gdje su praktično svi bivši saigrači, treneri i rukovodioci Primorca, iz onog zlatnog doba Zorana Gopčevića. Ideja je prihvaćena na opšte zadovoljstvo i upućena nadležnim organima u Opštini. Rekonstrukcija bazena se približava kraju i ovo je pravi momenat da bazen ponese ime jednog izuzetnog vaterpoliste i čovjeka, kao što je Zoran Gopčević. Bio sam njegov trener i u Borcu i Primorcu i nadam se da će ova inicijativa biti razmotrena”, kazao je Vičević tada za Radio Kotor.

Odluka da vaterpolo klubovi iz Hrvatske ne gostuju na gradskom bazenu u Kotoru dok se ne promijeni njegov naziv, uslijedila je i nedugo nakon što je parlamentarna većina Skupštine Crne Gore 28. juna ove godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Zbog usvajanja ove rezolucije, iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uslijedile su oštre reakcije uz ocjenu da se ovaj postupak Crne Gore ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim, te da nije u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropsku uniju.