Ostali sportovi

PREMINUO LEGENDARNI SPORTISTA (91)! Šest puta bio šampion svijeta, pa učio najboljeg ikad!

Autor Dušan Ninković

Slavni Velšanin Rej Rirdon nakon igračke karijere imao mentorsku ulogu u timu čuvenog Ronija O'Salivena.

Izvor: Huw Evans / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tužna vijest stiže iz Velike Britanije, pošto je preminuo jedan od najboljih snukeraša svih vremena! Velšanin Rej Rirdon, šestostruki šampion svijeta i učitelj Ronija O'Salivena napustio nas je u 92. godini. Rirdon se dugo borio protiv teške bolesti, ali tu partiju nije uspio da pobjedi - vjerovatno zato što se nije igrala na zelenoj čoji.

Rirdon je davne 1970. godine osvojio prvu titulu šampiona svijeta, a u narednim sezonama je još pet puta uspijevao da stigne do tog dostignuća - bio je najbolji igrač planete tokom sedmadesetih pa su mu pripadale svjetske titule i 1973, 1974, 1975, 1976 i 1978. godine. Posljednju titulu osvojio je kao najstariji šampion svijeta ikada, što je rekord koji je potrajao sve do posljednje titule Ronija O'Salivena, njegovog učenika i najboljeg igrača svih vremena.

Kada je uspostavljena svjetska rang lista snukeraša, Rej Rirdon je prvi zauzeo njenu čelnu poziciju i narednih pet godina nalazi se na vrhu! "Drakula", kako su ga zvali zbog neobičnog imidža i kombinacije zulufa i izraženih zuba, dominirao je svjetskom scenom i u poznim igračkim godinama, pa je sa 50 godina i 14 dana najstariji osvajač jednog rangirnog turnira u istoriji.

Tokom prethodnih nekoliko decenija Rirdon je bio najveća inspiracija svih Velšana koji su postali profesionalni snukeraši, a njegova zaostavština i danas je primjetna u igri - pojedinci ga smatraju najvećim igračem svih vremena jer i dalje ima onih kojih se tokom igre trude da igraju na isti način na koji je to Rej radio prije više od 50 godina!