Ostali sportovi

AMPUTIRAO PRST ZBOG OLIMPIJSKIH IGARA! Imao samo jednu opciju - selektor ostao u šoku!

Autor Dušan Ninković

Sportista Metju Doson iz Australije pristao da mu doktori odsijeku dio prsta kako bi se takmičio u Parizu.

Izvor: TREVOR COLLENS / AFP / Profimedia

Čitav svijet čeka početak Olimpijskih igara u Parizu, a brojni sportisti prešli su granice mogućeg kako bi izborili nastup u Parizu. Kada je najveća svjetska smotra sporta u pitanju ne postoje izgovori - svi žele da se bore za odličja i da sebe ili svoj nacionalni tim predstave u najboljem mogućem svijetlu. I pored svega što znamo o Olimpijskim igrama Australijanac Metju Doson uspio je da nas iznenadio - on je amputirao dio prsta kako bi mogao da se takmiči.

Reprezentativac Australije u hokeju na travi i srebrni sa Olimpijskih igara u Tokiju nedavno je doživio neugodnu povredu zbog koje mu je prijetila pauza i propuštanje takmičenja u Parizu. Prelom domalog prsta na lijevoj ruci zahtijevao je nešto duži oporavak, pa su ljekari pred njega postavili izbor - duži oporavak i propuštanje OI ili parcijalna amputacija i put u Pariz!

"Nisam imao mnogo vremena, morao sam brzo da donesem odluku. Imao sam sve informacije koje su mi bile potrebne, ne samo da bih igrao u Parizu, već i za život posle, ono što će mi biti najbolje za zdravlje", rekao je Doson, nakon što su svi saznali da je pristao na amputaciju. Doktori su izvršili zahvat, a Metju se javio selektoru i saopštio da je sve u redu.

Selektor Australije u hokeju na travi Kolin Beč šokirao se kada je saznao šta se desilo! "Najbrži način da se oporavi bio je da jednostavno odsiječe dio prsta. Nisam siguran da bih ja to uradio, ali on jeste", istakao je selektor, koji će na raspolaganju imati trofejnog defanzivca i dugogodišnjeg reprezentativca.

Metju doson treći put će se takmiči na Olimpijskim igrama, nakon što je 2016. godine sa Australijom stigao do šestog mjesta, i 2021. godine osvojio srebro. Tada su tek nakon penala poraženi od Belgije, pa će sada željeti da naprave iskorak i domognu se zlatne medalje. Olimpijski turnir u hokeju na travi igraće se od 27. jula do 8. avgusta, a Australija će u grupnoj fazi odmjeriti snage protiv Belgije, Indije, Argentine, Novog Zelanda i Irske. Četiri najbolje selekcije prolaze u četvrtfinale.